9.1.2014

Linjastoluonnos julkaistu


Linjastosuunnitelman luonnos on valmistunut ja siitä kerätään kommentteja 2.2. asti. Kommentoi luonnosta osoitteessa https://www.webropolsurveys.com/S/D1BA539375CC3CF8.par 

Luonnokseen voit tutustua osoitteessa https://www.hsl.fi/linjastosuunnitelmat/lansimetron-liityntalinjasto

 

260 kommenttia:

  1. Hei,
    Espoon Kauklahdessa Vantinmäentie pitäisi rakentaa valmiiksi ja siirtää 165 ajamaan sen ja Vantinlaaksontien kautta.
    Tuossa nykyisessä esityksessä Vanttilan asuinalue jää ilman bussiyhteyksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tai sitten niin että 65 ja 65K pysyy aamuin illoin (65 suoraan Kivenlahteen/metroon ja toisena vaihtoehtona 65K). Eihän ainoa vaihtoehto voi olla käveleminen Sierakiventielle/Vanttilantielle ja sitten bussilla kurttilan ja saunalahden kautta kivenlahteen - kestää todella kauan!

      Poista
  2. Tämä suunniteltu Kauklahtea palveleva liittyntäliikenne palvelee lähinnä yksityisautoilun kannattamista. Harva 30 minuutin vuoroväli sekä suunniteltu linjareitti, joka kiertää kaikki lähiseudun pienetkin asuinalueet on kestämätön ja kilpailukyvytön vaihtoehto yksityisautoilulle. Olisiko ainakin ruuhka-aikaan esim. 7-9 ja 15.30-17.30 mahdollista laittaa muutama ”pikavuoro”, jolla matkanteko voitaisiin hoitaa järkevällä aikataululla ja joustavasti? Jos yhteydet saataisiin kilpailukykyisiksi omaan autoon verrattuna, niin varmasti joukkoliikenteen käyttöäkin saataisiin kasvatettua ja linjat kannattavammiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linjat 165 ja 165A kulkevat luonnoksessa molemmat 30 minuutin vuorovälilllä eli yhteinen vuoroväli 15 minuuttia läpi päivän

      Poista
    2. Minulle ei kartasta selvinnyt mikä täsmälleen on 165/165A reittien ero: se pilkkuviivalla karttaan piirretty osuus vai mikä ?

      Toinen pitkään ärsyttänyt asia jo nykyisessä 165N vuorossa on se että se kiertää Saunalahden kautta. Jos uudet vuorot kulkisivat Kauklahteen Kauklahdenväylää pitkin, matka-aika Kauklahdesta Matinkylään/Helsinkiin lyhenisi ainakin 15 minuuttia.

      Poista
    3. Ero reittien välillä on se, että linja 165A kiertää Espoon kartanon. Kauklahdesta nopein yhteys Helsinkiin on juna.

      Poista
    4. Tällä hetkellä kaupunki tarjoaa hyvän = nopeahkon reitin, vaikka siinä onkin vaihto:
      43/46 min Vanttila - Kamppi:
      Linja 65 kauklahdenväylää pitkin +150 kivenlahdesta kamppiin. Toimii!
      Voitteko kertoa miten kauan kestää suunnitelmassa oleva ainoa vaihtoehto: kävely + 165 kurttilan ja saunalahden kautta + metro kamppiin?

      Poista
    5. Vaihtoehtona myös linja 165/165A + juna Helsinkiin. Matka-aika Vanttilasta Kauklahteen 3 minuuttia ja juna 29 minuuttia. Lisäksi kävelymatka Vanttilantien / Sierakiventien pysäkille.

      Poista
    6. On lähes tragikoomista, että HSL vastaa bussilinja 165:n kommentoijalle näin: (HSL11. tammikuuta 2014 17.38)

      "Kauklahdesta nopein yhteys Helsinkiin on juna."

      Niin onkin, nimittäin KAUKLAHDESTA Helsinkiin. Mutta jos ja kun Mankin junaseisake vuonna 2015 lopetetaan, HSL:n on paras varautua lisääntyviin bussimatkustajamääriin Mankin kovaa vauhtia kasvavilta asuinalueilta (ellei toki HSL mieluummin kannata yksityisautoilua). Bussireittien suunnittelussa on ehdottomasti otettava paremmin huomioon Mankin alueen (Kurttila-Lasilaakso-Hansavalkama) matkustajat!

      Poista
    7. Lasilaaksosta linja 168 Kauklahteen ja Espoon keskuksen suuntaan. Kurttilaa ja Hansavalkamaa palvelee linja 165/165A

      Poista
  3. Onpa harvinaisen huono kommentointilomake! Olisin halunnut kommentoida yleisluontoisesti tuota Länsiväylää pitkin ja Lauttasaaresta Kamppiin ajavien bussilinjojen laajamittaista lakkauttamista, mutta eihän tuolla ollut kohtaa, johon olisi voinut tämän kommentin kirjoittaa. En pidä noin laajamittaista bussilinjojen karsimista järkevänä, vaan epäilen sen lisäävän yksityisautoilua.

    VastaaPoista
  4. Nöykkiöön syntyy hillitön tarjonta linjoilla 125 ja 161. Täällä on mm. valitettu siitä, että yhteys Latokaski-Olari poistuu. Näkisin, että osan linjan 125 vuoroista voisi laittaa kulkemaan Lippulaivan sijasta Latokaskeen vaikka tunnuksella 126, koska en koe mitään tarvetta, että Olari-Nöykkiö-Lippulaiva tarvisi liikennöidä 15 min välein.

    Leppävaaran ja Matinkylän yhteydet heikentyvät kun linjat päätetään matinkylän metroasemalle. On siis vaihdettava bussia jos haluaa matkustaa Matinkylän eteläosiin. Kuitinmäen ja Matinkylän eteläosien välille on suunnitteilla 531B, joka tukee linjaa 531. Eikö Leppävaaran suunnasta tulevat linjat voisi korvata 531B:n? Karsisi samalla vaihdollisten yhteyksien määrää koko suunnitelman tasolla.

    548 ja 549 linjanumeroina ovat outoja. Miten nämä eroavat luonteeltaan linjoista 113 ja 114? Kannatan tunnuksiksi vaikkapa 116 ja 117.

    168 kuuluu selvästi 200-sarjan alueeseen.

    Mikä korvaa nykyisen linjan 506 välillä Pasila-Viikki? 551N voisi mielummin olla vaikkapa 191N.

    205:n poistuminen Kampista harmittaa. Linja on nopea Leppävaaran, Etu-Töölön ja Kampin välisillä matkoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nöykkiössä on selvästi ylitarjontaa linjoille- mihin tämä suunnitelma perustuu?

      Poista
    2. Lisäyksenä vielä että Latokaskesta lähtevä 195 linja ollaan lopettamassa vastustuksesta huolimatta kokonaan. Silti Nöykkiön läpi vedetään useampi linja.

      Poista
  5. Matka Vattuniemestä keskustaan tulee viemään enemmän aikaa noiden uusien suunnitelmien mukaan. Myös kesken matkan matkavälineen vaihtaminen bussista metroon vie oman aikansa. 21V on ollut ihan loistava linja, jolla on päässyt "ruuhkista todella hyvin läpi! Toivottavasti kyseinen linja säilytettäisiin vaikka edes Kamppiin saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä typerämpi idea on kutistaa linja 20 tuollaiseksi parin korttelin ralliksi Katajaharjusta Lauttasaareen. Linja 17 antaa hyvää kokemusta siitä, mitä tuollaisille pätkälinjoille tulee käymään. Yksityisautoilu tulee varmasti lisääntymään mikäli yhdellä bussilla ei pääse keskustaan saakka. Kuitenkin todella lyhyt matka jo sekin loppujen lopuksi. Kannatan linjan 20 jatkamista tuossa suunnitelmassa vaikka Erottajalle saakka. Eiköhän siihen ole syynsä, että se sinne päättyy nykytilanteessakin.

      Poista
    2. Tässä (uudessa linjamuodostuksessa) aivan suoranaisesti syrjitään Vattuniemeläisiä ja Katajaharjulaisia! Itse ostin vastikään asunnon Vattuniemen ostarilta juurikin hyvien kulkuyhteyksien vuoksi ja nyt en pääsisi täältä keskustaan ilman metroa? ONKO TÄMÄ TODELLISTA?

      Poista
    3. Tämä on kyllä todella käsittämätön uudistus Vattuniemessä asuville. Busseja kulkee harvemmin ja väliin tulee pakollinen vaihto metroon. Tämä on todella surullinen ja huono ehdotus. Toivottavasti suunnitelmia ei ole lyöty vielä lukkoon. Yksi suora linja keskustaan on aivan ehdoton vähittäisvaatimus!

      Poista
    4. Vattuniemeläisten kannalta huonoin mahdollinen suunnitelma. Matka-aika keskustaan lähes tuplaantuu. Ei hyvä!
      Vattuniemessä asuu paljon väkeä, ja lisää muuttaa uusien talojen myötä koko ajan. Palvelut eivät pysy perässä, ja tämä liikennesuunnitelma toteutuessaan huonontaa vielä liikkumistakin.

      Poista
  6. Miten T-bussilinjojen lakkauttaminen on huomioitu yöliikenteessä esim. Lauttasaaren osalta? Pelkkä 20N ei mitenkään riitä matkustajien tarpeeseen silloin, kun metro ei enää kulje, jos sen vuoroja ei lisätä merkittävästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lauttasaarentiellä tulee jatkossakin kulkemaan Espoon suunnan yölinja/yölinjoja metron liikennöintiaikojen ulkopuolella. Linjan/linjojen valinta tehdään vasta tarkemman suunnittelun yhteydessä, joten se on jätetty vielä tässä suunnitelmassa auki

      Poista
  7. Olen samaa mieltä linjasta 20, voisi olla mieluummin Lauttasaari-Katajaharju-Olari. Tällöin Lauttasaaresta tulija voisi vaihtaa Hanasaaren pysäkillä Kirkkonummen busseihin menemättä keskustaan. Tuollainen tynkälinja on huono ratkaisu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirkkonummelta Länsiväylää kulkevat bussit päättyvät Matinkylään metron myötä. Lauttasaaresta Espoon suuntaan uutena linja 555

      Poista
  8. Miten linjan 555 vuorovälit noin pitkällä linjalla toimivat aikataulussa? Miksi se kulkee vain arkisin, kyllä ihmiset tarvitsevat busseja myös viikonloppuisin.

    VastaaPoista
  9. Linjan 147 esitetään kulkevan uutta reittiä välillä Soukka-Matinkylä. Myös linja 143 kulkisi tällä välillä samaa reittiä. Olisi varmaan tarpeen selvittää, kuinka paljon muutos vaikuttaa matka-aikaan tällä välillä ja tulisi tarjota myös länsiväylän kautta kulkevia mahdollisia pikalinjoja näillä numeroilla. Kokonaisharkinnassa vaikuttaa toki myös linja 145, joka ajetaan kuitenkin harvemmin. Se ei myöskään palvele kaikilta osin samoja asiakkaita kuin linja 147.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ero reittien välillä ei ole suuri. Matinkylään mennessä matka-aika voi ruuhka-aikana kasvaa muutamalla minuutilla, mutta toiseen suuntaan matka-aika voi olla jopa nopeampi, kun ei tarvitse kiertää Piispansillan kautta terminaalista lähdettäessä

      Poista
    2. Onko siis niin, että jatkossakin Soukan Kaskilaaksosta ehtii Matinkylään 10 minuutissa? Kuten tällä hetkellä linjalla 147 ehtii. Ja että linjan ruuhka-ajan vuorovälejä tihennetään nykyisestä, joka on aivan liian harva? Vuorovälin tulee olla 5 min klo 7.00 - 7.40 välillä. Samoin iltapäivällä klo 16 - 18 välillä ja 10 min klo 18 - 19 välillä.

      Poista
  10. Olisin toivonut kommenttilomakkeeseen jonkinlaista yleistä kenttää. Nyt kenttiä oli vain kullekin suunnitellulle linjalle erikseen, mikä tekee muiden kuin vain yhtä linjaa koskevien muutosten ehdottamisesta hankalaa, ja yleisien suunnitteluperiaatteiden kommentointiin ei ole paikkaa ollenkaan.

    VastaaPoista
  11. Edellenkin ihmettelen päätöstä poistaa kaikki suorat yhteydet Kuitinmäestä ja lähialueilta ihan kaikkialle. Nykyisinhän alueen suurena etuna on erinomaiset suorat ja nopeat yhteydet Kamppiin (parhaimmillaan alle 20 minuuttia) linjoilla 121/122, Tapiolaan linjoilla 195/19, Pasilaan jne. Sama tietysti koskee näiden linjojen reitillä olevia muitakin alueita.

    Uudistuksen jälkeen jopa pienelle Espoon sisäiselle matkalle Tapiolaan, joka siis aiemmin on sujunut ovelta-ovelle periaatteella yhdellä bussilla noin 10 minuutissa, joutuu käyttämään liityntälinjoja joko Matinkylään tai Niittykumpuun, josta vaihdetaan metroon ja sillä Tapiolaan. Matka-aika yli tuplaantuu, täysin sama tapahtuu Helsingin suuntaan matkustettaessa.

    Yritin käydä läpi linjakarttaa avoimesti, mutta en keksinyt ainuttakaan suuntaa, johon liikennöinti helpottuisi tai edes nopeutuisi. Uudistus aiheuttaa Suur-Matinkylän alueella ainoastaan hankaluuksia ja lähes varmasti yksityisautoilun räjähdysmäistä kasvua. Tässä tietenkin lisäongelmana on alueen rakennussuunnittelussa mm. hyvien joukkoliikenneyhteyksien vuoksi sallittua 60% autopaikkakantaa (erillisellä luvalla on siis saatu rakentaa vain 60% suunnitelluista autopaikoista, mm. juuri tuon hyvän joukkoliikenteen vuoksi).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuitinmäestä linjat 531 ja 531B Matinkylään ja 531 Espoon keskukseen/Jorviin, linjat 125 ja 125B Niittykumpuun ja Tapiolaan ja linja 125 Nöykkiöön ja Espoonlahteen, linja 543 Soukkaan, Espoonlahteen, Mankkaalle ja Leppävaaraan. Olarinkadun varrelta kulkee vielä linjat 532 Leppävaaraa ja 533 Kauniaisiin ja Järvenperään.

      Poista
    2. Olari/Kuitinmäki on unohdettu suunnitelmissa ihan kokonaan ja vain heikennetty liikenneyhteyksiä. Kauhulla odotan miten pahasti Kuittarin käy. Jo nyt ostari kumisee tyhjyttään kun yksitellen palvelut lakkaavat.

      Poista
    3. Olarista ja Kuitinmäestä hyvät yhteydet moniin suuntiin. Katso linjat 531, 531B, 532, 533, 543, 125, 125B sekä 133

      Poista
  12. Onko liityntälinjoja tulossa laisinkaan reitille Nuottaniementie - Iso-omena ja Nuottaniementie-Haukilahti-Westend-Tapiola?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linjat 531 ja 531B Nuottaniementieltä Isolle omenalle, Olariin, Espoon keskukseen ja Jorviin. Matinkylässä voi vaihtaa metroon tai muille bussilinjoille

      Poista
  13. Linja 51 suunnitelma on ,mutta Vallilan ja Kallion kautta ei ole tärkevää kiertää enää, matka ajallisesti ei ole tärkevää. Kun keskustasta haluaan päästä metsälään, niin olisi järkevää metrosta vaihtaa sörnäisten metroasemalla linjaan 51 kuin Hakaniemestä, jos linja kiertää kallion kautta, kun kallion kadut hitaita ja ahtaita , se tuo matka-aikaa todella paljon lisää ja sää olosuhteet myös.

    VastaaPoista
  14. Jos Koivusaaren metroasemaa ei oteta heti käyttöön, niin linja 20 ei tule millään riittäämään Länsi-Lauttasaaren ja Koivusaaren asukkaiden liittymäliikenteeksi Lauttasaaren keskustan metroasemalle. Eli Koivusaaren asema on tämän suunnitelman ehdoton edellytys tai T-bussien osittainen palauttaminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katajaharjusta myös linja 555 Lauttasaaren keskustaan

      Poista
  15. Tunnetusti valtaosalle eteläespoolaisia matka-aika ja -vaiva kasvaa metron myötä, koska joutuu vaihtamaan. Lisäksi on vaarana että liikenne puuroutuu entisestään Iso Omenan kohdalla kun sekä liittyvät autot että bussit hakeutuvat sinne samanaikaisest. Ongelma korostuu vielä kun Matinkylään koko ajan rakennetaan lisää. Miten on ajateltu lieventää kyseistä ongelmaa? On näet muistettava että ruuhkavirta Helsinkiin päin ei ole kasvanut yli 10 vuoteen sillä H:ngin keskustaan ei työpaikat lisäänny. Se on täynnä. Näin ollen asukaskasvu onkin lähdössä ihan muualle töihin kuin Kamppiin, eli eivät käytä koko metroa. Miten on ajateltu että päästään esim jollekin kehätielle aamuisin? Lisäksi on kysyttävä miksi joku nyt ottaisi metroa joka ei ole käyttäny bussia? Tpoisin sanoen on syytä pelätä ettei metro vähennä autoilua yhtään. Espoo on harvaanasuttu, ja noiin on koko pääkaupunkiseutu. Taitaa metro olla vähän kyseinalainen värkki tähän tarkoitukseen, ja äärimmäisen kallis!

    Ehdotan että läntisimmästä Espoosta säilytetään suorat bussilinjat Kamppiin jottei Matinkylä puuroutuisi liikaa. Kaikkien yhteydet lännestä säilyisivät hyvinä, eli nykytasolla, eikä Länsimetroa tarvitsisi pidentää Kivenlahteen, joka on poskettoman kallis investointi. Bussiliikenteen säilyttäminen tältä osin ei edellytä mitään lisäinvestointia..

    VastaaPoista
  16. Koivusaaren metroasema on edellytys Katajaharjusta Espoon suuntaan matkustamiseen. Muuten tilanne esim. Tapiolaan, Otaniemeen tai Matinkylään matkatessa huononee olennaisesti. Kaikki eivät suuntaa Helsingin keskustaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HSL ei päätä Koivusaaren metroaseman käyttöönotosta

      Poista
  17. Vanttilan asuinalue on jätetty huomiotta linjojen 165 ja 165A reiteissä, 30 min vuoroväli on liian pitkä ruuhka-aikoina, kannustaa edelleen yksitysautoilun jatkamiseen - Matinkylän metron liityntäparkin tulisi olla maksuton ainakin kausilipun haltijoille ja RIITTÄVÄN SUURI.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnoksessa linjat 165 ja 165A liikennöivät molemmat 30 minuutin vuorovälillä eli yhteinen vuoroväli on 15 minuuttia läpi päivän.

      Poista
  18. eikö Linja 66 tai 65 voisi kiertää kallion kautta keskustaa ettei linja 51 tarvitsisi, jolla on muutekin pitempi reitti kuin 66tai 65 linjojen ja kokonais matka aika suurempi on linjalla 51. eli nopeuttakaa ihmeessä linja 51 vaikka runkolijaksi tai reittiä muutamalla. oikeastaan kaikkia helsigin poikittais linjat pitäisi saada paljon nopeammiksi kuin ne nyt on!!!!!

    VastaaPoista
  19. lehtisaareen pitää päästä suoraan helsingin keskustasta eli suora linja kiitos samoin poikittaisi linja pajamäen suuntaan olisi hyvä

    VastaaPoista
  20. Hyljelahden liikenteestä.Olenko ymmärtänyt oikein, että linja 46 lakkaa ja tilalle tulee linja T10 Hyljelahdesta Matinkylään? Vai kuinka Hyljelahden liikenne on suunniteltu toteutettavaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linja 111 kulkee Hyljelahdesta Matinkylän, Haukilahden, Westendin ja Tapiolan kautta Otaniemeen

      Poista
    2. Miten Hyljelahdesta pääsee jatkossa Nöykkiöön (ennen linja 46). Harmittaa Espoon sisäisten linjojen karsinta.

      Poista
    3. Hyljelahdesta pääsee jatkossa Nöykkiöön Matinkylän kautta. Matinkylässä voi vaihtaa linjalta 111 linjoille 160/161. Kaikki linjat liikennöivät ruuhkassa 10 minuutin vuorovälillä ja päivä-/iltaliikenteessä 15 minuutin vuorovälillä.

      Poista
    4. Ei kai noita Espoon sisäisiä linjoja poisteta? Eikös tämä koske vain suoria 100-ja siitä eteenpäin olevia linjoja?

      Nykyisellään sisäisiä linjojakin kulkee aivan liian harvoin Soukka-Lippulaiva -välillä varsinkin viikonloppuisin. Kaupasta pitää päästä lähtemään bussilla alle 10 minuutissa, jotta ruokatarvikkeet eivät pilaannu kesällä tai talvella. Nyt pahimmillaan vuoroväli on lähes 50 minuuttia viikonloppuisin, kun kaikki linjat ajavat ihan peräkkäin ja sitten on pitkä tauko.

      Poista
    5. Soukan ja Lippulaivan välillä linjat 542 ja 543. Linja 542 kulkee ruuhkassa 10 minuutin välein ja päivällä/illalla/lauantaisin 15 minuutin välein. Hiljaisina aikoina ja sunnuntaisin 30 minuutin välein. Linja 543 ruuhkassa 20 minuutin välein, päivällä/illalla sekä lauantaisin ja sunnuntaisin 30 minuutin välein.

      Poista
  21. Hieno huomata, että edellisen kommentoitavaksi annetun linjasuunnitelman saunalahtea koskevat lukuisat negatiiviset kommentit eivät ole vaikuttaneet pätkääkään nyt julkaistuun luonnokseen. Taitaa olla ihan turha kommentoida sen enempää, selkeästi suunnitelmana on palvella isoa kaupunginosaa pelkillä maisemabussilinjoilla, jotka eivät tule joukkoliikenteen piiriin ketään kutsumaan (jos oma auto käytössä).

    Surullista, koska metroinvestointi on valtava ja mahdollisuudet olisivat olleet monet. Nyt joutuu miettimään, haluaako päivittäistä matka-aikaa pidentää 30-60 min per päivä ja vaihtaa omasta autosta bussi-metro -työmatkailuun...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bussin ja metron yhdistelmä olisi toimiva ja oikeasti saunalahden asukkaita palveleva, jos kivenlahdentien sijaan bussi kurvaisi heti saunalahden jälkeen länsiväylälle. Onko HSL saanut yhtään ainutta positiivista kommenttia koskien saunalahden linjaluonnoksia sitten edellisen suunnitelman julkaisun?

      Aamuisin ruuhkassa matavassa bussissa ei ole ihan hauska istuskella, jos on menossa töihin. Samaan aikaan länsiväylä vetää mukavasti ja omalla autolla matka ruoholahteen sujuu noin 15 minuutissa - tässä ajassa 165 ei ole päässyt vielä edes soukanväylän rampille...

      Poista
    2. Linja 164 ja linjat 165/165A tarjoavat Saunalahdesta tiheän yhteyden läpi päivän. Linjat palvelevat myös Kivenlahdentien varren asutusta.

      Poista
    3. Ja tämähän juuri se ongelman ydin onkin, linjat 164, 165 ja 165A ovat kaikki suurin piirtein yhtä hitaita juuri sen takia, että kulkevat ahdasta Kivenlahdentien varren asutusta. Tiheä yhteys on plussaa, mutta pitkä matka-aika myrkkyä. Sopii käydä kokeilemassa arkiaamuna bussilla Helsinkiin matkaamista, jos haluaa kello 9 olla Kampissa - yleensä ei 50 min riitä kun liikenne seisoo kivenlahdentien S-marketilta suokanväylän rampille asti :(

      Poista
    4. Tämä on kyllä aika hauska yksityiskohta. Espoonlahden uudisrakentaminen tulee tukkimaan tuota Espoonlahden/Länsiväylän liittymää entisestään, mutta saunalahden asukkaat pistetään vieläkin istumaan ruuhkaan bussissa. Mikäköhän idea palautekanavilla on, kun näin itsestäänselviä kommentteja ei huomioida. Vuorovälillä ei ole mitään merkitystä, jos matka-aika on posketon.

      Poista
    5. Saunalahden palvelut ovat Espoonlahdessa ja nyt sinne ei ole yhtään suoraa linjaa. Saunalahdessa ei ole mitään palveluja. Lisäksi pysäkkien paikat ovat huonosti suunnitellut esim. ainoa isompi ruokakauppa, jonka lähellä pääsisi näillä uusilla linjoilla ilman vaihtoa on S-market, mutta siinä ei ole pysäkkiä lähimaillakaan takaisin Saunalahteenpäin. Painavien kassien kantaminen ei onnistu niin kauas kuin pysäkit ovat. Muut pysäkit ovat ongelma Saunalahdessa myös. Niitä on todella harvassa. Nyt sitten tulee vielä tosi hankalat yhteydet Espoonlahden palveluihin bussien vaihtoine ja pitkine uusine lisäkävelyineen. Pysäkki puuttuu myös pitkältä suoralta, jossa voisi vaihtaa suoraan esm. 42:sta suoraan tullessa Espoonkeskuksesta päin ennen kuin käännytään Kivenlahteen. Pysäkit puuttuvat myös Teboilin läheltä, joissa on venerantamme ja uimarantamme. Itse Saunalahdessa pysäkeille on todella pitkät matkat, ei tarkoituskaan täällä palvella asujia. Pelkkä pieni kauppa/palveluissa käyntireissu tulee viemään ihan hirveästi aikaa, kun tulee lisävaihdot. 150 K ja 150 A sekä 65K ovat olleet hyviä suyorine yhteyksineen Espoonlahteen. Nyt sitten ei olisi enää mitään yhteyttä. Tänne Saunalahteen ei ole edes tulossa millään aika välillä mitään palveluja eikä kauppoja kerrottiin Espoon kaupunkikeskuksesta. Ostoskeskuksen ja kauppojen piti Espoon kaupungin mukaan olla valmiina 2007, viimeistään 2008, jos myöhästyvät. Nyt on vuosi 2014 ja kaupungin vastaus oli tuo. Tänne ei ole kaavoitettu edes talojen kivijalkoihin kauppoja eikä ole kaavoitettu edes yhtä kioskin paikkaa, josta saisi jotain ostettua. Bussit ovat ihan välttämättömiä ja nyt ollaan viemessä nekin pois. Kaikki ei matkusta Helsinkiin tai Espoon ulkopuolelle!

      Poista
    6. Luonnoksessa linja 124 kulkee Tillinmäestä Saunalahden kautta Espoonlahteen samaa reittiä kuin nykyinen linja 150A.

      Poista
    7. Katsoin suunnitelman ja tuo 124 on tosi hyvä lisä kulkuyhteyksiin, kun/jos se toteutuu. Pääsee sitten suoraan ilman vaihtoja moneen uuteen paikkaan. Kiitos. Toivottavasti huolehdette myös, että nuo pysäkitkin tulisivat. Ovat todella tarpeellisia. Jakakaa tuo pysäkkijuttu jollekin, joka hoitaa sitä puolta. Ehkä Saunalahdessakin asuminen vielä iloksi muuttuu jossain vaiheessa ja tänne pystyvät muuttamaan myös autottomat ihmiset. Nyt autottomat ovat muuttaneet hyvin pitkälti pois pAlvelun ja hankalien bussiyhteyksien takia. Kun uusi autoton muuttaa tänne, niin vähän ajan päästä hänen silmänsä aukeavat siihen, mitä täällä on elää ilman palveluja ja ilman kunnollisia julkisia yhteyksiä. Aina vain odottelua pysäkeillä ja vaihtoja. Kaikki ylimääräinen vapaa-aika menee matkustamiseen.

      Poista
  22. Vattuniemestä ei mene keskustaan yhtään suoraa bussia. Minkä ihmeen takia on erikseen linja Erottajalle, mutta ei yhtään linjaa keskustaan?

    Jos näillä tynkälinjoilla 20 ja 21B on tarkoitus "syöttää" liikennettä metroon, niin minkä takia näitä ei ole yhdistetty yhdeksi linjaksi joka kulkisi useammin, ja ainoastaan Lauttasaaren sisällä? 21B menee nyt Ruoholahteen asti jolle en ymmärrä perustetta, koska Ruoholahden pysäkin nykyinen suosio perustuu ainoastaan Metroon siirtymisen takia.

    Ehdotuksena:
    1) Yhdistetään 20 & 21B, jota ajetaan vain Lauttasaaren sisällä tiheämmällä vuorovälillä

    tai

    2) 21B ajaa samaa reittiä kuin nykyinen 21V


    Nykyinen ehdotus pakottaa ihmiset vaihtamaan kulkuvälinettä välillä Vattuniemi - Keskusta. Matka-aika tulee kasvamaan todella paljon. Ei ole realistista odottaa, että keskustaan pääsisi alle puolessa tunnissa vaikka matkaa on vain nelisen kilometriä. Kävellen pääsee perille lähes yhtä nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linja 21B liikennöi Ruoholahteen, jotta Lauttasaaren sillan kupeeseen saadaan myös hyvä palvelutaso. Tällöin Lauttasaaren sillan kupeesta voi kulkea bussilla Ruoholahden metroasemalle.

      Linjat 21 ja 21B tarjoavat Vattuniemestä hyvän yhteyden Lauttasaaren keskustaan, josta pääsee metrolla 4 minuutissa Kamppiin tai 5 minuutissa Rautatieasemalle. Matka-aika Vattuniemestä Lauttasaaren keskustaan on lyhyt.

      Poista
    2. 4 ja 5 minuutissa ei huomioida nyt lainkaan sitä aikaa, joka menee pelkästään liikennevälineen vaihtamisesta toiseen. Eli keskustaan meneminen tulee viemään todella paljon aikaa.

      Lisäksi jos lähdet matkalaukkujen kanssa Vattuniemestä kohti rautatieasemaa, joudut vaihtamaan kulkuvälineitä ja kiipeämään Rautatieasemalla mutamia portaita tavarakuormasi kanssa. Nyt on päässyt todella näppärästi matkatavaroiden kanssa Vattuniemestä suoraan 21V:llä Rautatieasemalle. Saatika jos olet matkalla lentokentälle. Bussi-metro-bussi, ei kuullosta kivalta tavaraoiden kanssa matkustaessa. Miksi yhteyksiä halutaan huonontaa?

      Ja entä jos ruuhka-aikaan metro onkin joku kerta jostain syystä toimimaton (esim. joku on hypänyt kiskoille). Miten silloin on tarkoitus päästä Lauttasaaresta keskustaan?

      Poista
  23. Meneekö linja 133 todellakin Friisinniityntietä pitkin kuten kartaan on piiretty, eikä Friisiläntietä kuten 122 A nyt. ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linja 133 kulkee luonnoksessa Friisiläntietä pitkin

      Poista
    2. Linjan 133 osalta aineistossa on virhe. Reitti on virheellisesti piirretty Friisinniityntielle kun sen pitäisi kulkea Friisiläntietä. Korjaamme virheen. Kiitos tarkkaavaisuudesta.

      Poista
  24. Erään Suomen tunnetetuimmista kokous- ja kultturikeskuksista eli Hanasaaren julkiset liikennyhteydet on käytännössä päätetty lakkauttaa. Voi vain kuvitella. kuinka paljon yksityisautojen määrä lisääntyy alueella.
    Tarttis tehdä jotain asialle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanasaaren kulttuurikeskukseen yhteydet linjalla 555

      Poista
    2. Miten viikonloppuisin? Miten Helsingistä?

      Poista
  25. Järkyttäviä uutisia. Kuitinmäestä Tapiolaan on säilytettävä ainakin yksi suora bussilinja, mieluiten useita! Nykyisin busseilla 12.13,14,19,195 ja 505 pääsee n 10ssä minuutissa ja vuoroväli on paria minuuttia. On aivan järjenvastaista lopettaa nämä kaikki. Näköjään on pakko siirtyä bussien käyttäjästä yksityisaitoilijaksi. Olen todella pettynyt. Espoo tulee menettämään paljon hyvintienaavia veronmaksajia kehyskuntiin/Helsinkiin ja luonto kiittää kun kaikki vaihtavat bussilla kulkemisen autoiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnoksessa Kuitinmäestä Niittykumpuun ja Tapiolaan linjat 125 ja 125B. Ruuhkassa yhteinen vuoroväli 7,5 minuuttia, päivä- ja iltaliikenteessä 15 minuuttia. Kuitinmäentieltä Niittykummun ja Tapiolan suuntaan palvelee luonnoksessa linja 124

      Poista
    2. 125B ei aja kuin klo 6:30-9 välisenä aikana sekä klo 15 tienoilla. Se ei kulje lauantaisin ja sunnuntaisin ollenkaan. Miten pääsen Kuitinmäestä/Olarista Tapiolaan arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Kuljemme tuota väliä lähes joka ilta sekä viikonloppuisin töiden ja harrastusten takia. Miten jatkossa pääsemme? Miksi juuri Kuitinmäen ja Tapiolan välistä yhteyttä on päätetty näin radikaalisti huonontaa? Kuten sanottu, nykyisin Olari-Tapiola väliä pääsee busseilla 12, 14, 13, 19, 195 ja 505 jotka 505:tä lukuunottamatta kulkevat aamusta iltaan ja viikonloppuisin. Millä perusteella näiden kuuden linjan tilalle on laitettu yksi, joka kulkee vain muutaman kerran päivässä?
      Esim. Matinkylästä Tapiolaan kulkee bussilinja (kaiken päivää ja viikonloppuisin) vaikka sillä välillä liikennöi myös metro?

      Poista
    3. Olarin ja Kuitinmäen yhteydet tulevat heikentymään huomattavasti ja yksityisautoilu tulee lisääntymään. Nyt olen päässyt yhdellä bussilla, 505:lla, suoraan töihin. Jatkossa pitää mennä bussi-metro-bussi yhteydellä. Taidan siis joko ostaa auton tai muuttaa pois Espoosta kokonaan. Uudistuksessa ei ole mitään järkeä tai hyötyä tai etuja kuitinmäen väelle.

      Eipä paljoa hyödytä se, että ruuhka-aikaan pääsee esim. Tapiolaan kulkemaan. Eikö kukaan mukamas halua vaikkapa viikonloppuna poistua Olarista? Vai onko Iso Omenaan tulossa niin paljon kauppoja, ravintoloita, palveluita, harrastusmahdollisuuksia yms että ei ole tarve mennä Tapiolaan tai Helsinkiin enää?

      Alkuperäisessä suunnitelmassa oli 121 ja 122 jätetty kulkemaan, samoin 505. Ei kaikki liiku Iso Omena- Tapiola -Kamppi väliä. Myös busseille on tarvetta, suoria linjoja ilman vaihtoja tarvitaan!

      Poista
    4. Kuten edellisessä kommentissa mainittiin, kulkee linja 125 15 minuutin vuorovälillä läpi päivän Tapiolasta Kuitinmäen kautta Espoonlahteen. Ruuhka-aikana lisäksi linja 125B välillä Tapiola-Kuitinmäki, jolloin vuoroväli on 7,5 minuuttia. Linja 125 kulkee myös lauantaisin 15 minuutin välein, sunnuntaisin 30 minuutin välein.

      Ruuhka-ajalla tarkoitetaan noin 6:30-9:00 ja 15:00-18:00 välistä aikaa.

      Poista
  26. linja 205 kamppiin asti kiitos!!!! linja 53 tarvitaan myöhemmin munkkivuoren raitiotien valimistuttua , koska linja voisi korvata pienkalusto linja itä olette suunnitelleet samoin korvata linjan52 munkkivuoren osuuden ja jatkaa Pajamäkeen tai valimon juna-asemalle
    sitten kun toinen metrolinja on valmis voidaan turuväylän bussilinjoja lyhentää meilahteen asti kute olette suunnitelleet linjalle 206 ,212 ja 213 on jatkettava töölööseen asti, sitten vasta pisara-rata on valmis, koska juna ja metro tarvitaan mannerheintien ruuhkia auttamaan todella nopeasti. myös 205 voitaisii lyhentään meilahteen , sitten kun toinen metrolinja on valmis

    VastaaPoista
  27. Luonnos ja grafiikka on epäselvä. Värit näyttävät melko samoilta, ja on vaikea erottaa mikä linja on mikäkin. Saisiko tuohon selvän taulukon, jossa bussin numero; lähtöpaikka-määränpää; vuoroväli ; reitin kesto. Kiitos! Tai vielä parempaa, tehkää näille reittiopassovellus, josta saisi tarkat tiedot minne pääsee ja kuinka nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linjakorteista voi katsoa tarkemmin yksittäisen linjan reitin ja vuorovälit. Lisäksi voitte hyödyntää äsken julkaistua karttasovellusta http://hsllansimetronliityntalinjasto.blogspot.fi/2014/01/zoomattava-kartta-etela-espoon.html

      Poista
    2. Olen samaa mieltä. Karttajulkaisu on tasoltaan surkeaa sotkua. Kartassa pitäisi voida valita tarkasteltavat linjat, jotta niistä saisi käsityksen. Kartassa pitää näyttä linjanumerot, värit eivät riitä.

      Poista
    3. Komppaan edellisiä. Karttasovellusta tehdessä on ollut hyvä tarkoitus, mutta toteutus on meidän käyttäjien kannalta valitettavan huono. Tällaisenaan sovelluksen lisäarvo jää vähäiseksi ja jopa harmittamaan. Hieman lisää ideaa ja toteutusta niin tästä olisi tullut hyvä, havainnolinen ja hyödyllinen.

      Poista
    4. Samaa mieltä edellisten kanssa. Karttasovellus olisi kunnolla toimiessaan mainio, nyt siitä ei saa juuri mitään selvää.

      Poista
  28. Yhteydet Kattilalaaksosta Metroon on jätetty (tarkoituksella?) kokonaan pois suunnitelmasta.
    Täällä jo kommentoinkin asiallisesti, että palautelomake oli alkeellinen, huono ja epäselvä. Toivottavasti lomakehimmeli on edes saatu ilmaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aluekohtaista palautetta voi jättää postinumeron perusteella. Kattilalaakson etelälaidasta linja 164, Nöykkiönkadulta linjat 160 ja 161 ja Tillinmäentieltä linja 161 palvelee Matinkylän suuntaan. Kattilaaksoa palvelee luonnoksessa linja 542.

      Poista
    2. HSL:n vastaajalle tiedoksi. Ehdottamanne linja 542 ei vie metrolle. Jos ehdotatte, että Kattilalaaksolaiset käyttäisivät kahta bussia ja metroa mennessään Kamppiin, erehdytte. Tälle postinumeroalueella tulee tällä suunitelmalla olemaan yhtä monta autoa taloudessa kuin on ajokortillisia!

      Poista
  29. Linjaluonnoksessa näkyy vain liityntälinjat Matinkylään. Aiemmassa (10/2013) esityksessä mainittiin Espoon sisäisen linjan 65 lakkauttaminen. Onko tämä edelleen ajatuksena?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Luonnoksessa Kauklahdesta Espoonlahden ja Matinkylän suuntaan linjat 165 ja 165A 15 minuutin yhteisellä vuorovälillä läpi päivän arkisin ja lauantaina. Sunnuntaisin 30 minuutin vuoroväli.

      Poista
  30. Hei! En kyllä ymmärrä vieläkään miksi lakkautatte nykyisen 195:n latokasken ja olarin väliltä? Espoonlahdesta olariin kulkee nyt useampikin linja (ainakin 125 ja 543), joten nyt syntyy ylipalvelua espoonlahden suunnalle. Miten mielestänne jatkossa kuljetaan latokaskesta olariin? Ja miksei 195 voisi vaikka kulkea väliä nöykkiö-latokaski-olari-tapiola kuten jossain aiemmin ideoitiinkin?

    En näen espoolaisena ja latokaskelaisena veronmaksajana kyllä koe saavani riittävää vastinetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Latokaskesta on luonnoksessa ruuhkassa 10 minuutin vuoroväli Espoonlahteen, Espoon keskukseen ja Matinkylään. Päivä- ja iltaliikenteessä vuorovälit ovat 15 minuuttia. Matinkylästä pääsee Olariin tiheästi, samoin kuin Finnoontien varresta

      Poista
    2. Kyllä, mutta en kysynyt nyt vuorovälejä. Jos latokaskesta kuljetaan olariin kouluun, mennään siis ensin 160:lla 25 min matinkylään maisemareittiä, sitten vaihto ja vartti lisää matka-aikaa. Eli muutaman kilometrin matkaan saadaan kulumaan jopa 45 min!

      Ja kommentoisitteko tuota usein blogissa esitettyä 195:n kehitysajatusta nöykkiö-latokaski-olari-tapiola mikä vastaisi hienosti eri postauksissa tulleeseen palautetulvaan.

      Poista
    3. Linja 160 kulkee suoremmin kuin nykyään, kun linjalta poistuu K-reitti. Reitti Matinkylään eroaa Länsiväylää kulkevaan reittiin vain muutamalla minuutilla eli ei ole kyse mistään sen suuremmasta maisemareitistä.

      Matka-aikalaskelta on ehkä hieman yläkanttiin. Latokaskesta matka-aika Matinkylään on nopeampi, samoin Matinkylästä Olariin ei kestä 15 minuuttia.

      Tämä reittiehdotus heikentää Eestinlaaksosta ja Nöykkiöstä yhteyksiä Espoonlahteen. Lisäksi Latokaskesta on jo Espoonlahteen linja 542, jolla on tiheä palvelu.

      Poista
    4. Voisiko joku siellä teidän suunnitteluryhmässä oleva kokeilla ajaa Latokaskesta Martinsillantie-Kuitinmäentie - reittiä (eli luonnoksenne 160 linjan reittiä) pitkin Matinkylään ja sen jälkeen kokeilla ajaa Latokaskesta suoraan Länsiväylää pitkin Matinkylään?? Kyse on todellakin suuremmasta erosta kuin vain muutamasta minuutista kuten yllä kirjoitatte!!!!! Ei kannata kirjoittaa sellaista mikä ei todellakaan pidä paikkaansa ja mistä teillä ei vaikuta olevan omakohtaista kokemusta!!

      Poista
    5. Linjan 160 yhtenä oleellisena palvelualueena on Martinsillantien varsi. Aiemman kommentin muutama minuutti tarkoitti eroa Suomenojalta Länsiväylän kautta kulkevaan reittiin verrattuna.

      Poista
    6. Martinsillantietä pitkin on luonnosteltu myös linja 124- voisiko tämä korvata linjan 160?

      Poista
    7. Linja 124 ei tarjoa yhteyksiä Matinkylään, jonne keskittyy jatkossa entistä enemmän julkisia ja kaupallisia palveluja. Lisäksi Matinkylästä on hyvät vaihtoyhteydet muille bussilinjoille.

      Poista
    8. "Linja 124 ei tarjoa yhteyksiä Matinkylään, jonne keskittyy jatkossa entistä enemmän julkisia ja kaupallisia palveluja. Lisäksi Matinkylästä on hyvät vaihtoyhteydet muille bussilinjoille". Aivan, Tillinmäestä ei siis pääse suoraan Matinkylään jossa ainakin meidän taloutemme asioi. Emme asioi Espoonlahdessa emmekä Tapiolassa, jälkimmäisessä harvemmin kuin kerran kahdessa vuodessa. Taitaa tähän talouteen tulla toinenkin auto.
      Terkuin Tillinmäkeläinen toistaiseksi autoton

      Poista
    9. Tillinmäestä linja 161 Matinkylään

      Poista
    10. Enpä asu siellä puolella Tillinmäkeä josta 161 kulkisi vaan lähellä Espoon tv-tornia. Siellä puolella huonontuu julkinen liikenne todella paljon.161:n pysäkille on meiltä matkaa miltei 2 km.

      Poista
    11. 158 kulkee jo nyt maisemareittiä, Omppuun 25 minuuttia, ja tuleva 161 vielä hitaammin. Eli puoli tuntia ennen kun pääsee edes odottelemaan metroa. Puolessa tunnissa on omalla autolla jo työpaikalla Helsingissä.

      Poista
    12. Linja 161 kulkee nykyisen 158 reittiä Matinkylään eli se ei hidastu nykyisestä.

      Poista
    13. Korjaisin edellistä, linja 161 ei ole luonnosteltu kulkemaan samaa reittiä kuin linja 158 nyt. Linja 161 luonnosteltu Kuitinmäentietä pitkin Matinkylään kun linja 158 menee Finnoon liikenneympyrästä Länsiväylälle. Eli myös linja 161 tulee hidastumaan vielä entisestään.

      Poista
  31. Moi, Tontunmäen läpi kulkeva linja lopetetaan ja Tontunmäen keskiosasta tulee melko pitkät kävelymatkat metroon ja lähimmille pysäkeille. Merituulentietä pitkin Haukilahdenkadun ja Koivu-Mankkaantien välillä kulkee päällekkäin neljä linjaa. Eikö yksi noista linjoista voisi kulkea Tontunmäen (Kotitontuntie-Tontunmäentie) läpi. Tällöin saataisiin Tontunmäestäkin bussiyhteys Tapiolaan ja länsisuuntaan. Ko. linjan matka-aika nousisi vähän, mutta linjan länsipäässä asuvat voisivat vaihtaa metroon jo Niittykummussa. Samalla ko. linjalle saataisiin yhteys urheilupuiston metroasemalle. Jos ei muuta niin edes 125B...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tontunmäen keskiosan kävelymatkat metrolle ovat kohtuulliset. Kysynnän voivan olettaa vähenevän nykyisestä, jolloin Tontunmäen läpiajolle ei välttämättä ole kysynnän puolesta perusteita. Pisin kävelymatka on Tontunmäen pohjoisosista, josta voi kuitenkin hyödyntää linjaa 118, joka kulkee Ylismäentietä pitkin.

      Poista
  32. Hsl ei ole vielä kertakaan vastannut useassa kommentissa esitettyyn kysymykseen, toivon vastausta nyt. Voitteko kirkkain silmin ja silein sydämin väittää uskovanne ihmisten valitsevan vaihdolliset bussi-metro-bussi -yhteydet, joissa vaihtoihin maan alle siirtymisineen tuhlaantuu ainakin 10 min kerrallaan, ja matka-aika useissa tapauksissa yli kaksinkertaistuu? Missä utopiassa elätte kun ajattelette tämän olevan jotenkin vastaava asia kuin suora, vaihdoton bussiyhteys lähes ovelta ovelle? Tuo tiheä vuoroväli josta puhutte, ei varmasti kiinnosta työmatkalaisia, jotka osaavat lukea aikatauluja ja tulla pysäkille oikeaan aikaan.

    Esim oma työmatkani, joka ennen onnistui n 20 minuutissa ovelta ovelle on uudistuksien jälkeen 45 minuuttia jos vaihdot natsaavat täydellisesti. En voi myöskään lukea kulkuneuvossa rauhassa kuten ennen, kun on keskityttävä vaihtoon. Autoonhan minä käytännössä vaihdan, koska käytännössä Espoon sisäinen liikenne on pelkkä vitsi vain. Itse asiassa en edes ehtisi hakea lapsia hoidosta jos kulkisin metrolla. Ikävää, että muuttaessani Espooseen uskoin täällä voivani kulkea busseilla, koska periaatteessa en haluaisi lisätä yksityisautoilua.

    Kertokaahan, liikkuuko kukaan HSL:sta julkisilla? Kokeilkaa vaikka joskus, niin sisäistätte suorien yhteyksien suosion syyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Järkevä kommentti, täysin samaa mieltä. Hankaloittaa monen elämää, esim. lastenvaunujen kanssa pitää odotella metron hitaita hissejä molemmissa päissä jne. Ja matkan mukavuus menee, kun pitää kesken matkan vaihtaa kulkuneuvosta toiseen. Nyt meillä on ollut sujuva suora yhteys Helsinkiin, joten kyllä uudistus suututtaa.

      Poista
  33. Valitettavasti tosiaan vaikuttaa siltä että palautteenanto on ihan yhtä tyhjän kanssa. Esim kritiikki linjaa 160 kohtaan ei ole vaikuttanut linjan reittiin millään tavalla?? Linjan 160 hitaampaa reititystä olette perustelleet mm kaupallisilla palveluilla vaikka linjaa 160 käyttävät työmatkalaiset. Ei kukaan mene bussilla ostoksille huonekaluliikkeisiin.
    Etelä-Nöykkiön asukkaita jotka asuvat Martinsillantien lähistöllä palvelee suunnitelmanne mukaan lisäksi linja 124 joka tarjoaa liityntäyhteydet metrolle, joten tämänkin puolesta linja 160 latokaskesta voitaisiin ohjata suoraa reittiä pitkin (länsiväylää pitkin). Voisitteko perustella tarkemmin minkä vuoksi linjaa 160 ei voitaisi ohjata suoraan länsiväylää pitkin matinkylään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ota kantaa linjaan 160 sen kummemmin, mutta yleisellä tasolla huomautan, että kyllä me autottomat ihmiset matkustamme myös sinne huonekaluliikkeisiin julkisilla kulkuneuvoilla - siipiäkään kun ei satu olemaan.

      Poista
    2. Ihan varmastikin, tosin huonekaluliikkeet avataan vasta klo 10 joten aika moni ruuhka-aikaan töihin menevä kiertää täysin turhaa tätä reittiä, tässä tapauksessa tarkoitan siis linjan 160 reittiä.

      Poista
    3. Linja 124 ei tarjoa yhteyksiä Matinkylään, jonne keskittyy entistä enemmän julkisia ja kaupallisia palveluja jatkossa. Pitää myös muistaa, että nämä huonekaluliikkeet ja muut kaupalliset palvelut ovat ihmisten työpaikkoja. Hekin tarvitsevat yhteyksiä.

      Poista
    4. Pitäisi huomioida myös sekin, että esim Suomenojan kiertoliittymästä ei ole kohtuuttoman pitkä matka kävellä Kuitinmäentien varrella oleviin huonekaluliikkeisiin töihin mikäli bussi 160 menisi tästä Länsiväylälle, kuten nykyisin. Mikäli bussi 160 menisi Nöykkiönkatua pitkin suoraan Länsiväylälle,niin vaihtoyhteys bussilta 160 bussille 124 Nöykkiönkadun ja Martinsillantien risteykseen on varmaan mahdollista toteuttaa ja tahdittaa aikataulullisesti sujuvaksi. Mielenkiintoista, että HSL on suunnitellut tätä muutaman käyttäjän tarpeiden näkökulmasta, ei valtaosan käyttäjien tarpeita ja toiveita kuunnellen.

      Poista
    5. Martinsillantien varresta on myös tärkeä päästä Matinkylään

      Poista
    6. Oletteko kiinnittäneet huomiota että Martinsillantien varressa asuvilta asukkailta ei ole tullut mielipiteitä tähän 160-linjan reittiä koskevaan kritiikkiin. Useita vuosia linjaa 160 käyttäneenä voin vain todeta joka aamu että bussi 160 lähtee melkein täytenä Latokaskesta , ajaa hitaasti Martinsillantietä pitkin keräten sieltä kyytiinsä muutaman matkustajan. Näiden muutamien matkustajien takia siis kaikkien Latokaskelaisten työmatkaa hidastetaan joka päivä yhteensä noin 20 minuuttia. Mahtaa olla Nöykkiössä tärkeämpiä ihmisiä kuin Latokaskessa, mahdollisesti jopa siellä HSL liityntälinjaston suunnittelussa työskenteleviä..

      Poista
    7. Miksi 124 päätepysäkki ei ole Matinkylässä? Miksi ajaa bussilinjoja metroasemien välillä? Tällä muutoksella 160 voitaisiin ohjata suoraa metrolle kun 124 palvelisi Martinsillantien varressa asuvia. Josta on HSL tietojen mukaan tärkeää päästä Matinkylään. Muuttakaa linjoja.

      Poista
  34. Kiristetäänkö 213:n vuorovälejä jatkossa, vai kulkeeko se tulevaisuudessakin miten sattuu? Jos ei, niin käytännössä Suvelan ja Nihtisilta/Mankkaan alue jää kokonaan ilman suoraa yhteyttä kun 18(168) katkaistaan Kuurinniittyyn! Ja samalla sieltä 270 lyhennetään päättymään Espoon Keskukseen! Minne ne kaikki Espoon Keskukseen päättyvät bussit meinataan tunkea, kun aseman puolella ei ole tilaa ja torin puolella vielä vähemmän! Espoon 18 olisi voinut pysyä ennallaan ihan hyvin, se kun ei ole minkään kanssa päällekkäinen ja palvelee espoon sisäisiä matkoja erittäin kattavasti!

    Ja mikä väläys tämä linjanumeroiden sekoittaminen on? Muutenkin sekavaa yrittää jatkossa opetella uusia linjoja, kun mitään vihjettä ei ole linjatunnuksesta saatavilla!!

    On hienoa, kun asuu alueella, jolle metrolla ei ole oikeastaan mitään käyttöä ja kaikki reitit pistetään ihan sekaisin. 10min minuutin työmatka muuttuu epävarmaksi bussinvaihto-sekoiluksi! :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linjaa 213 ajatellen, Lehtimäentiellä sijaitsee oppilaitos, missä on tuhansia opiskelijoita ja henkilökuntaa kulkee paljon Helsinkiin nimenomaan tällä vuorolla. Jo nyt bussit Lehtimäentieltä Espoon keskukseen ovat tupaten täynnä ruuhka-aikoina. Mitä hyötyä tästä on, että bussin päätepysäkki on asemalla? Matka on sujunut nyt napakasti puoleen tuntiin esim. Munkkiniemeen. MItä tekemistä tällä on metroliikenteen kanssa, en ymmärrä?

      Poista
  35. Yksi kysymys: miksi haluatte hankaloittaa Etelä-Espoolaisten julkisilla matkustamista?

    "Juu, älä huoli että suora 15 min bussiyhteytesi nyt vain lakkautetaan. No worries, hei, voit kiertää paikkojen x ja y kautta ja vaihtaa siellä toiseen kulkuneuvoon! Eihän se tietenkään mitään haittaa, että samaan matkaan kuluu nyt tunti, nipistä vaikka yöunistasi! Cheers!"

    VastaaPoista
  36. 21V -linjan lakkauttaminen olisi typeryyttä! Vattuniemeen on tälläkin hetkellä valmistumassa uusia kerrostaloja ja on nykyään väestörikkain alue Lauttasaaressa. -Linja Erottajalle ei ole huono, mutta vanha reitti palvelee valtaväestöä varmasti paremmin, eikä olisi tulvaisuudessakaan turha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linjan 21V nykyinen reitti ei tarjoa liityntää metroon ja se on päällekkäinen metron kanssa Lauttasaaren ja Asema-aukion välillä.

      Poista
    2. Mutta 21V ajaakin juuri Vattuniemeen, jossa ei ole metroa :) Eli Vattuniemessä asuvat joutuvat "kärsimään" metron tulosta hidastuvine matkoineen? Esim. jos lähdet Vattuniemen päästä liikenteeseen esim. matkalaukkujen kanssa kohti rautatieasemaa, saa tulevaisuudessa varata paljon aikaa pelkkiin kulkuneuvojen vaihtoon ja roudata matkatavaroita hikipäässä paikasta toiseen...


      Ja entä jos ruuhka-aikaan metro onkin joku kerta jostain syystä toimimaton (esim. joku on hypänyt kiskoille). Miten silloin on tarkoitus päästä Lauttasaaresta keskustaan esim. juurikin sinne Rautatieasemalle?

      Poista
    3. Ehdotukseni Lauttasaaren linjastoksi, joka tarjoaisi yhteydet metroon sekä säilyttäisi vanhan linjaston hyvät puolet:
      21: Lauttasaari (M) - Vattuniemi - Kamppi(M).
      Vuoroväli ruuhkassa esim. 10 min tahdistettuna Vattuniemen päässä niin, että sieltä yhteys 5 min välein aina jompaankumpaan suuntaan
      20: kuten HSL:n suunnitelmassa, mutta joka toinen vuoro ajetaan Erottajalle asti A-tunnuksella.

      Linjan 21 reitti eroaisi nykyisestä 21V:stä kahdella tapaa. Keskustan päässä jäisi pois hidas osuus Kampin terminaalista Asema-Aukiolle. Lauttasaaren päässä linjaa jatkettaisiin nykyiseltä Vattuniemen päätepysäkiltä vielä eteenpäin Lauttasaaren metroasemalle.

      Tällaisesta linjastosta ei välttämättä edes tulisi lisäkuluja HSL:n ehdotukseen verrattuna. Ruuhkatunnin kilometrit per suunta olisivat tässä ehdotuksessa:
      21: 6 x 6,2 km = 37,2 km
      20/A: 3 x 2,7 km + 3 x 6,7 km = 28,2 km
      Yht. 65,4 km

      ja HSL:n ehdotuksessa:
      21/A: 4 x 4,4 km + 4 x 6,4 km = 43,2 km
      20: 6 x 2,7 km = 16,2 km
      Yht. 59,4 km

      Kilometrejä tulee siis (ehdotetuilla vuoroväleillä) 10 % enemmän, mutta reitillä on enemmän nopeita osuuksia kuten Porkkalankatu. Ajoajassa eroa ei välttämättä tulisi lainkaan.

      Edut:
      - yhteys metrolle Vattuniemestä kahteen suuntaan: Vattuniemestä keskustaan matkalla oleva voi käytännössä valita ensin tulevan bussin suunnasta riippumatta. Linja kuormittuu tasaisesti koko reitillä.
      - liikenne Vattuniemenkadulla säilyy
      - ahtaalta Melkonkadulta liikenne voidaan siirtää Itälahdenkadulle, joka on sopivampi bussiliikenteelle
      - Lauttasaaren sillan tuntumassa vuorojen määrä jopa lisääntyy 8:sta 9:ään per ruuhkatunti.

      Poista
  37. Jos olisin auto/mopoautokauppias, niin tämä suunnitelma näyttäisi oikein hienolta. Nyt on lähdetty siitä ettei kukaan Espoossa liiku kaupungin osasta toiseen vaan kaikki haluaa välttämättä Helsingin keskustaan.
    Esim. Matinkylän jäähalleille ei mene yhtään linjaa, ja voitte käydä katsomassa paljonko sillä suunnalla liikkuu ihmisiä klo.7-22 joka päivä, myös viikonloppuisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linja 112 kulkee Matinkadun kautta. Lisäksi Matinkyläntiellä on hyvä tarjonta linjoilla 531/531B

      Poista
  38. Gyldenintien (Lauttasaari) bussiliikenteen kaksisuuntaisuus tulee olemaan katastrofi.

    Aiemmin kun harvakseen kulkenut 20-bussi kulki kahteen suuntaan Gyldenintietä, oli jo suuria ongelmia. Nyt bussit kulkisivat kolme-neljä kertaa useammin, ja etelästä tulevien pysäkki olisi kadun toisella puolella kuin asema. Tarkoittaa että matkustajien enemmistö tulee rynnimään suoraan bussin edestä kadun yli hengenvaarallisesti.

    Ei voi olla niin, että 100 metrin turvallinen kävely Lahnalahden puiston läpi olisi jollekin ylivoimaista, ja jos jollekin on, bussi jatkaa pääsisäänkäynnille ostoskeskukselle.

    Mutta kaaos Gyldenintiellä tulee tämän huonomman suunnitelman toteutuessa olemaan. Mihin katosi se parempi kakkossuunnitelma?

    Onkohan kokemuksen ääntä eli meitä vieressä asujia kuunneltu tässä lainkaan, kun vaikuttaa siltä, että suunnitelma on tehty vain paperilla, jossa se saattaa näyttää hyvältä, mutta käytännön toteutus tulee olemaan vaarallinen ja kaoottinen.

    VastaaPoista
  39. Jompikumpi linjoista 532 tai 533 tulisi siirtää kulkemaan Olarinmäessä Ruomelantien asemasta Ylismäentietä. Olarinniityn alueella olevat koulut ja keskuspuiston liikuntareitit ovat tavoitettavissa Ylismäentieltä paremmin kuin Ruomelantieltä, josta joudutaan kiipeämään Olarinmäen yli. Niin Kuutamokadun kuin Olarinmäen pohjoisosan asukkaille metrolle kulkeva yhteys Ylismäentiellä olisi parempi kuin Ruomelantiellä (tai Kuitinmäen ostoskeskuksella), koska silloin vähenisi talvella liukas ja vaarallinen kiipeäminen mäelle ja kulkuetäisyys pysäkille lyhenisi. Ylismäentien pysäkit tulisi tehdä Kuutamokadun päähän ja Sammalkalliontien kohdalle. Muutos ei lisäisi linjojen 532 tai 533 matka-aikaa eikä pituutta (saattaisi jopa muutaman metrin vähentää), mutta parantaisi metron liityntäliikenteen palvelua. Olisi parasta siirtää tiheimmällä vuorovälillä kulkeva linja (532) Ylismäentielle, koska Ruomelantiellä kulkee useita linjoja myös Niittykummun metroaseman suuntaan, mutta Ylismäentiellä ei kulje bussilinjaa ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruomelantie kulkee asutuksen keskellä, jolloin se on joukkoliikenteen kannalta parempi reitti.

      Poista
  40. Jotkin linjat näyttävät todella pitkiltä pysyäkseen oikeasti aikataulussa ja palvellakseen ihmisiä hyvin.
    Esimerkiksi isoa osaa Haukilahtea ja Westendiä palvelee vain yksi linja, 111, joka lähtee kilometrien päästä Kaitaalta. Toinen pää on vastaavasti ruuhkaisen Kehä 1:n risteyksen toisella puolella Otaniemessä.

    Nämä liian pitkät linjat eivät tule pysymään aikataulussa/ toimimaan hyvin. Se on jo nähty esimerkiksi nykyisissä Tapiolan läpi kulkevissa ylipitkissä linjoissa 106 ja 110.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkillä linjoilla tulee tasata aikaa keskeisissä kohteissa, jotta liityntä toimisi mahdollisimman hyvin. Pitkät linjat yhdistävät paremmin eri kohteita toisiinsa, jolloin ne myös palvelevat suurempaa joukkoa

      Poista
    2. Ajantasaus ei vaan toimi, jos bussi tulee tasauspysäkille jo valmiiksi 5-10 min myöhässä (seuraava vuoro heti perässään tai jopa edellä). Samoin ruuhkien ulkopuolella bussi saattaa pitkillä linjoilla tulla pysäkille 5 min etuajassa. Ajantasauspysäkillä bussilastillinen ihmisiä odottaa turhaan etuajassa olevan bussin lähtöä.
      Esimerkiksi 111:n reitti pitäisi jakaa kahteen eri linjaan toimiakseen oikeasti hyvin.

      Poista
    3. Linja 111 voi tasata aikaa Tapiolan terminaalissa. Tapiolan terminaaliin ei voi päättää Tapiolantien suunnalta tulevia linjoja, joten katkaisu ei olisi mahdollinen luonnoksen reittilinjauksella

      Poista
  41. Ensimmäistä kertaa avasin koko luonnoksen ja se näytti lähinnä hävittäjäkoneen kokoamisohjeelta. Eli aivan kamala sekamelska. En todellakaan jaksa ruveta lukemaan koko opusta läpi.

    Miksi mukana ei ole esim. edes reittinumeroluetteloa samalla tavalla esitettyinä kuin aikataulu kirjoissa, josta suunnitellut reitit ja aikatauluvälit olisi helppo selvittää?

    En ole itse juuri joutunut käyttämään julkisia kulkuvälineitä ja nyt tilanne olisi mahdollisesti tulossa eteen.

    Vaihtoehtoina on ostaa perheeseen toinen auto, jolla kulkea omalla aikataululla eri puolille Espoota ja Helsinkiä, mikä on näillä näkyminen ainoa järkevä vaihtoehto, ottaen huomioon nämä suunnitteilla olevat reittimuutokset, mikäli niistä mitään sain selkoa.

    Vaihtoehtoisesti pitäisi etsiä joustavat/nopeat ja helpot reittivaihtoehdot Finnoontieltä eli Malminmäen /Kukkumäenkohdalta eri suuntiin.

    Tarvetta on mm.Tapiolaan, Kamppiin, Meilahteen, Lippulaivaan Espoon keskustaan, Matinkylään, Jorviin sekä Nöykkiön koululle, jonne kaikkialle nyt pääsee tästä osoitteesta vaivattomasti ja nopeasti yhdellä kulkuneuvolla.

    Voisiko joku ystävällisesti kertoa miten käy linjoille 154 ja 156, jotka ovat täältä suunnalta ainoat yhteydet suoraan Länsiväylää pitkin Kamppiin ?

    Mitä tapahtuu linjalle 42 ? Vieläkö sillä pääsee Lehtikaskentieltä Nöykkiön kouluun?

    Entä 195 linja, toimiiko jatkossa Latokaskesta Finnoontien kautta Meilahteen mm. HYKS:n sairaalaan ?

    Linja 19 Tapiolaan ?

    Jos tämä julkisen liikenteen toteutus menee kovin hankalaksi, niin ostan ehdottomasti oman auton. Vaikka sellaisen 15 v vanhan muutaman sadan euron kotteron, ajatuksella "kunhan pääsee eteenpäin". Otan siihen vain halvimman mahdollisen liikennevakuutuksen, ja ajelen vaikka vain seuraavan vuoden, (kattaa hyvin vuoden matkalipun hinnan).

    Jos sitten jättää jonnekin tielle niin ei muuta kuin kilvet irti ja kaatikselle ja uuden kotteron hakuun.

    Ainakin saa kulkea yhdellä vempeleellä paikasta A-paikkaan B, joka ainakin minulle on kaikkein tärkeintä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linjat 154 ja 156 korvautuvat luonnoksessa linjoilla 134 ja 136. Linjojen 134 ja 136 eteläinen päätepiste siirtyy Matinkylään. Linja 42 säilyy, luonnoksessa tunnus 542. Linjat 195 ja 19 lakkautetaan.

      Poista
    2. Jos linjat 195 ja19 lakkautetaan, mitenhän Latokaskesta ja Malminmäestä sitten jatkossa mennään

      Puolarmetsän sairaalaan?

      Olarin Prismaan ?

      Meilahden sairaalaan ?

      Tapiolan keskustaan ?

      Pohjois-Tapiolassa sijaitseviin lukuisiin työpaikkoihin mm. Spektriin ym. suhteellisen isoihin toimistokomplekseihin, jotka työllistävät tuhansia ihmisiä tällä alueella?

      Esport-Centeriin ?

      Suurelle työllistäjälle lääketehdas Orionille ?

      Eikö Latokaskesta ja Malminmäestä (Finnoontieltä) todellakaan ole jatkossa tulossa mitään suoraa linjaa Helsinkiin tai Tapiolaan?




      Poista
  42. Tässä luonnoksessa on unohdettu myös Tapiolan alueen sisäinen liikenne, kun kaikki linjat katkaistaan Tapiolan metroasemalle. Kyllä Mankkaalta tai Pohjois-Tapiolasta tulevat haluaisivat päästä lähelle uimahallia ja kirkkoa. Ja Tapiolantien varresta pitäisi päästä terveysasemalle. Näitä palvelevat nyt 15 ja 106, joita ei sitten ole. Nämä matkat muuttuvat vanhoille ja lapsien kanssa liikkuville varsin hankaliksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tapiolan terminaalista voi jatkaa lähemmäksi kirkkoa ja uimahallia runkolinjalla 550 ja linjalla 551, joka myös liikennöi hyvin tiheästi. Vaihto onnistuu vierekkäisiltä pysäkeiltä

      Poista
    2. Juuri niin, kahden kilometrin matkalla yksi vaihto ja sitten vähän pitemmillä kaksi vaihtoa ja on helppoa ja hauskaa varsinkin vaikeammin liikkuville.

      Poista
  43. Kun nyt edes pääsisi jonnekin Tapiolan lähettyville täältä Olarista... Siellä työssä ja harrastuksissa päivittäin bussilla käyvänä tämä uudistus on ihan älytön. Ei nuo vaihdolliset yhteydet vaan toimi. Eikä työmatkaan voi kuluttaa yhtäkkiä kolminkertaista aikaa jos elämä on lasten tarhapäiviä myöten suunniteltu sen varaan mikä on työmatkan pituus :( Jolleivät suorat yhteydet jatku, ei jää muuta vaihtoehtoa kuin ostaa toinenkin auto. Metro kulkee tyhjin vaunuin ja Länärille saadaan kunnon ruuhkat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olarista linjat 125 Kuitinmäentien, Ruomelantien ja Uuskartanontien ja Kuitinmäentien/Merituulentien kautta Tapiolaan. Lisäksi Kuitinmäentietä/Merituulentietä pitkin liikennöi linja 124 Tapiolaan

      Poista
  44. Sen vielä ymmärrän ettei suoria bussiyhteyksiä Helsinkiin ole mahdollista säilyttää metron valmistuttua, mutta miksi pitää tuhota Espoon sisäinen liikenne? Jokainen ymmärtää, että vaihdot hidastavat&hankaloittavat ihmisten matkustamista.
    Tämmöisenä toteutettuna linjastomuutos johtaa väistämättä yksityisautoilun lisääntymiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnoksessa mm. Espoon sisäisiä poikittaisia yhteyksiä on kehitetty. On pidetty järkevämpänä tarkastella linjastoa kokonaisuutena, kuin että olisi suunniteltu vain liityntälinjoja.

      Poista
  45. Kuuriniityssä tämä uudistus tarkoittaa radikaalia julkisen liikenteen palvelutason huononnusta!
    On irvokasta, että metron liityntälinjastoa suunniteltaessa Kuurinniityn ainut liityntälinja metroon (18 Tapiolaan) lopetetaan, joten Otaniemi, Lauttasaari ja Ruoholahti jäävät metron jälkeenkin saavuttamattomiin. Bussivuorot Kauniaisten suuntaan vähenevät puoleen - se siitä liityntäliikenteestä junalle tai asiointimatkoista lähipalveluissa! Vain yhteydet Espoon keskukseen säilyvät jossain määrin entisellään...
    Kuurinniityssä tuskin kovin moni seuraa aktiivisesti metron liityntälinjastosuunnittelua ja on huomannut, että metron aiheuttamat linjastomuutokset karsivat meiltä suuren osan bussivuoroista ylipäänsä kuten myös sen ainoan potentiaalisen metron liityntälinjan.
    Ei kai vielä ole myöhäistä korjata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun joukkoliikenneyhteys Kuurinniityn ja Suurpellon välillä toteutuu, voidaan Espoon keskuksen ja Tapiolan välille perustaa suora ja houkutteleva yhteys.

      Poista
    2. Ilmeisesti yhteys ei kuitenkaan ole valmistumassa ihan lähiaikoina...? Eikä se valmistuttuaankaan palvelisi Kuurinniityn yhteyksiä Kauniaisiin, mitkä ollaan nyt käytännössä lakkauttamassa.
      Kauniaisissa ovat lähipalvelut ja olennaisena vaihtoyhteys junalle sekä mahdollisuus vaihtaa Jorviin, Järvenperään, Viherlaaksoon, Mankkaalle ja Tapiolaan kulkeviin busseihin. Näistä ei kuitenkaan ole paljoa apua jos kuurinniittyläisten yhteydet Kauniaisiin viedään.
      Kysymykseni: Miten Kuurinniitystä on jatkossa tarkoitus päästä Kauniaisiin (matka 2-3km)? Ilmeisesti kävellen tai autolla? Onko oikein, että meiltä ollaan viemässä yli puolet nykyisistä bussivuoroista? Yhteys länteen kun ei oikein toimi vaihtoehtona idän suuntaan menijöille.

      Poista
  46. Joku on jo kysellytkin miten HSL aikoo kerätä palautetta ja kommentteja siltä joukolta käyttäjiä, joilla ei ole internet-yhteyksiä tai osaamista/kykyä kyselyn täyttämiseen täällä, ja jotka ovat usein eniten riippuvaisia julkisesta liikenteestä. Aiotaanhan jakaa tiedotteita ja kyselyitä paikallisiin liikkeisiin, palvelutaloihin, kirjastoihin ym. ja jalkautua nykyisille linjoille seuraamaan ja kysymään miten ja minne ihmiset oikeasti liikkuvat ja mitkä heidän tarpeensa ovat?

    Samaa ryhmää voi koskea toinenkin ongelma, vähintään yhteen, usein kahteen vaihtoon perustuvat yhteydet. Minulle tervejalkaiselle tiheämmät ja nopeammat vaihdolliset yhteydet sopivat (paitsi silloin kun kuljetan painavia kantamuksia, pienituloinen autoton kun olen), mutta vaikeammin tai kivuliaammin liikkuville ja aistirajoitteisille jokainen vaihto on ponnistus ja mahdollisesti turvaton lisäkynnys, joka voi käytännössä estää liikkumiseen kokonaan. Metroasemien esteettömyys on itsestään selvyys, mutta epäolennaista tässä - sinne asemalle ja sieltä pois on kuitenkin siirryttävä. Oletan että liityntäbussit edes pysähtyvät aivan sisäänkäyntien luona ja alussa paikalla on opastajia saattamaan oikeaan suuntaan.

    VastaaPoista
  47. Miten Kivenlahdesta pääsee Nihtisiltaan töihin kun metro ei kulje sinne?Lopetetaanko linjat 3 ja 543?Kauhistuttaa näin etukäteen kun en autoa enkä ajokorttia omista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnoksessa linjalla 543 pääsee edelleen Nihtisiltaan. Nihtisiltää pääsee hyvin myös Matinkylän metroasemalta linjoilla 532 ja 533. Kivenlahdesta Matinkylään pääsee linjoilla 147, 150 ja 165/165A. Linja 3 lakkautetaan

      Poista
    2. Hei. Jos linja 3 lakkaa, niin millä kuljetaan Soukasta Karapellon työpaikka-alueelle ja edelleen Leppävaaraan?

      Poista
  48. Tämä kysely ei tavoita bussien käyttäjiä, ehdottomasti kyselyt (paperit) busseissa!

    Toisekseen, mitä virkaa tällä kyselyllä on? "Keräätte kommentteja"? Onko näillä kommenteilla mitään vaikutusta, yhteenkään ei ole edes vastattu että harkitsisitte ehdotettuja asioita. Lisäksi jätätte näköjään kategorisesti vastaamatta kaikkiin sellaisiin kyselyihin joille teillä ei ole ehdottaa bussilinjaa nykyisessä luonnoksessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sen lisäksi yhteenkään matka-aikaa koskevaan kysymykseen ei saa kunnon vastausta. Joko niihin ei vastata lainkaan, vastataan kehumalla tiheää vuoroväliä, joka on täydellisen yhdentekevä, jos bussilinja kiertää surkeaa ja hidasta maisemareittiä ja on matka-ajan takia täysin käyttökevoton.

      Parissa harvassa johon on matka-ajan puolesta edes vastattu, HSL:n vastaaja on ilmiselvästi ilman minkäänlaista kokemusta asiasta vähetellyt suunnitellun maisemareitin ja ylimääräisen turhan vaihdon tuomia lisäkymmenminuuttisia.

      Täysin käsittämätöntä on sekin, että noihin suunnitelmiin ei ole kunnolla edes kirjattu matka-aikaa, korteissa on vain yhteysvälit. Matka-aika on töissäkäyntiin julkisia käyttävälle ihmiselle se ihan kaikkein tärkein asia.

      Poista
    2. Matka-aika riippuu lähtöpaikasta ja kohteesta. Matka-aikaan vaikuttaa mm. pysäkin/aseman etäisyys lähtöpaikasta, käytettävän liikennevälineen vuoroväli, matka-aika liikennevälineessä sekä kävely pysäkiltä/asemalta loppukohteeseen. Vaihdoissa tulee lisäksi aina uusi odotusaika sekä myös mahdollinen vaihtoon liittyvä kävelymatka. Matka-aikaan vaikuttaa myös vuorokaudenaika, jolloin liikkuminen tapahtuu. Tämän vuoksi ei ole mahdollista sanoa yksiselitteisesti matka-ajan muutosta. Kokonaisuudessaan Länsimetro ja liityntälinjastoluonnos tuovat nykylinjastoon verrattuna matka-aikasäästöjä, kun tarkastellaan kaikkia joukkoliikennematkoja.

      Poista
    3. On aika outoa, että noin aika-arviota ei voi nyt antaa, kun tällä hetkelläkin aikatauluissa on selkeä aika arvio päättäriltä päättärille. Ja reittioppaasta saa pysäkiltä pysäkille arviot. Kyllähän sitä nykyisillä tiedoilla eri matkaväleistä pystytään laskemaan, mitkä kokonaisaika on. Joten ihan läpi ei tämä HSL:n vastauskommentti mene.

      Pysäkkejähän pitää jatkossa tihentää, jotta saadaan liityntäliikenne toimimaan kunnolla. Tai ainakin säilyttää nykyisellään. Ei missään tapauksessa harventaa.

      Poista
    4. Eli suomennettuna, väitätte, että "kokonaisuudessaan metro ja luonnos tuovat matka-aikasäästöjä" ja samassa vastauksessa vastaatte, että ei ole mahdollista sanoa matka-ajan muutosta johtuen vaihdoista, matkaetäisyyksistä yms.

      Tuo HSL:n vastaus ei todellakaan ole loogisuuden huippu ja taitaa valitettavasti kieliä vain siitä, että kommentoijien näkemys matka-aikojen pitenemisestä ja matkanteon hankaloitumisesta on hyvinkin paikkansa pitävä eikä tuo HSL:n väite matka-aikojen säästöstä perustu täsmälleen yhtään mihinkään.

      Poista
  49. Olen todella pettynyt jos Haukilahdesta ei pääse enää suoraan Kamppiin (111 ja 112). Tämä tulee varmasti lisäämään ennestään Haukilahden yksityisautoilua. Jos nykyinen suunnitelma toteutuu niin me joudumme ostamaan toisen auton, tai sitten hyvä vaihtoehto on muuttaa takaisin Helsinkiin.

    VastaaPoista
  50. Haukilahdesta tiheät yhteydet Niittykummun ja Tapiolan metroasemille. Myös Matinkylään hyvä tarjonta. Suoraan Kamppiin ei pääse mistään Etelä-Espoosta metron liikennöintiaikoina

    VastaaPoista
  51. "Suoraan Kamppiin ei pääse mistään Etelä-Espoosta metron liikennöintiaikoina"
    Näin olen ymmärtänyt ja tämäkös on kätevää!
    Tiheät yhteydet metrolle eivät oikein lohduta, kun nyt täältä pääsee alle vartissa bussilla keskustaan. Tulevaisuudessa täytyisi mennä Haukilahdesta bussilla Tapiolaan ja sieltä sitten metrolla Helsinkiin. Kiitän vastauksesta, mutta ei kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haukilahdesta pääsee myös Niittykummun asemalle linjalla 112.

      Poista
  52. 160 voisi kulkea väliä metroasema-nöykkiö länsiväylää pitkin (ei martinsillantie ja ei kuitinmäentie) ja vasta espoonlahden liittymän jälkeen pois länsiväylältä. Tarvittaessa voi lisätä pysäkkiä suoraan länsiväylälle. Tämä nopeuttaa oleellisesti matkantekoa kaikille matkustajille eikä ja hieman (martinsillantiehan on vain muutaman metrin päässä l-väylästä) pitempi kävelymatka joiden matkustajien osalta kompensoituu nopeammalla bussimatkalla. Haitat minimoidaan olemattomiin, jos 161:n kulku metroaseman ja suomenojan välillä on kuitinmäentiellä, koska tällöin puhutaan 160:n osalta vain osuudesta suomenoja ja espoonlahti liittymien välisestä matkasta länsiväylällä. t. jh

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Länsiväylän bussipysäkit eivät palvele kunnolla Martinsillantien asutusta, kun huomioidaan, että pysäkkien tulee palvella molempiin suuntiin. Tällöin Länsiväylää pitäisi leventää pysäkkien vaatiman tilan verran sekä rakentaa kevyen liikenteen yhteydet Länsiväylän yli.

      Poista
    2. "Pitäisi leventää": kyllä, ei merkittävä toimenpide. "ylikulku": ylikulku on jo olemassa.

      Poista
    3. Leventäminen maksaa ja yksi ylikulku ei riittäisi. Pysäkkejä pitäisi kuitenkin olla saman verran kuin Martinsillantiellä.

      Poista
  53. Kun nopea linja 3 lopetetaan niin matka Keraan töihin kestää noin puolet kauemmin esim linjalla 543 tai vaihdolla Matinkylässä linja 532.Hyvin monen työt alkavat jo 6 aikaan eli yksityisautoilu lisääntyy.Ei aikaisin aamulla ole mitään järkeä mennä Espoon kiertoajelulla töihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka toinen 110 / 114 linjan bussi kulkemaan Karantien / Karamalmin ja Turuntien kautta Leppävaaraan Kilon sijasta !

      Poista
  54. On hyvä asia, että HSL on perustanut kommentointia varten foorumin julkisen liikenteen käytöstä kiinnostuneille. Olen lukenut aktiivisesti keskustelua ja olen hieman hämmentynyt miksi HSL vastaa melko ylimieliseen sävyyn valikoiden ihmisten kysymyksiin. Joillain ihmisillä saattaa olla aito huoli siitä, miten työmatka/muu liikkuminen onnistuu metrolinjan aukeamisen jälkeen. Kritiikin matka-aikojen ja vaihtojen mukanaan tuoman vaivan osalta HSL:n puolesta viesteihin vastaava henkilö ohittaa tyystin ja kommentoi lähinnä tyyliin "mene bussilla x paikkaan y, vaihda bussiin z ja mene paikkaan c, kävele kilometri, vaihda junaan ja voila, olet perillä!". Mielestäni HSL:n kannattaisi ottaa kritiikki vastaan ammattimaisesti ja antaa edes vaikutelma, että kritiikki saattaa jollain tasolla suunnitelmiin vaikuttaa.

    Olisi veronmaksajana ikävä huomata, että tämän kokoluokan infrastruktuuri-investoinnin potentiaaliset hyödyt maksajille jätettäisiin suurelta osin hyödyntämättä suhtautumalla maksajien kommentteihin nuivasti ja pitäytyen omissa ilmeisen tiukoissa suunnitelmissa. Veronmaksajille voi olla vaikea jälkikäteen väittää investoinnin onnistuneen, jos yksityisautoilu ei vähene, matka-ajat pitenevät ja kaikille paitsi metron rakentajille jää paha mieli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitus on ollut kertoa miten kysytty matka hoituu luonnoksen linjastolla. Pahoittelemme, jos vastauksissa on henkinyt ylimielinen sävy.

      Poista
    2. Minullekin, toisena aktiivisena blogin lukijana, on tullut tunne, että kritiikki ja huoli yhteyksien huononemisesta ei juurikaan saa vastakaikua. On toki ihan hyvä antaa reittineuvoja kysyjille, mutta ihmisistä tuntuu minusta ihan ansaitusti, että minkäänlaisia muutoksia tai edes myötätuntoa ei HSL:ltä ole tulossa niissä tapauksissa, joissa esitetään validia kritiikkiä ja todetaan, että tilanne on muutosten jälkeen paljon nykyistä huonompi.
      Jos tosiaan on niin, että huononnukset ovat kiveen hakattuja eikä ihmisten palautteella enää ole niihin mitään vaikutusta, saattaisi ainakin jättää vähemmän pahaa mieltä jos myönnettäisiin että huononnukset ovat ikävä asia ja pahoiteltaisiin sitä.

      Poista
    3. Kommentointivaiheen tarkoituksena on kerätä kommentteja, joita käsitellään tämän vaiheen jälkeen. Tässä vaiheessa emme rupea lupailemaan yksittäisten palautteiden perusteella muutoksia esitettyyn linjastoon vaan mahdollisia muutoksia tarkastellaan kokonaisuutena. Näin suuressa linjastomuutoksessa on selvää, että joku asia voi parantua ja joku toinen asia huonontua. Joukkoliikennesuunnittelun tavoitteena on pyrkiä mahdollisimman hyvään kokonaisuuteen.

      Poista
    4. Minusta saattaisi jättää myös vähemmän pahaa mieltä, jos ei kysyttäisi kommentteja, jos huononnukset kerran ovat kiveen hakattuja.

      Minua ainakin harmittaa kovasti se, että tässä kovasti kysellään kommentteja ja mielipiteitä, mutta ne eivät tunnu vaikuttavan mihinkään.

      Poista
    5. Mikään ei ole kiveen hakattua. Muutoksia linjastoon tarkastellaan kokonaisuutena, kun kaikki kommentit on kerätty. Palautetta suunnitelmasta voi jättää erillisen kommentointilomakkeen kautta osoitteessa www.hsl.fi

      Poista
    6. Mikään ei ole kiveen hakattua, paitsi se metrotunneli.

      Kiitos kuitenkin tiedosta, että muutoksia tarkastellaan kokonaisuutena kommenttien keräämisen jälkeen. Se vain ei tullut tässä blogissa oikein ilmi kauhean hyvin.

      Poista
  55. Miksi linjoista kertovassa listassa ei ole kerrottu, miten esim. lakkautettavan linjan 3 reitti aiotaan hoitaa jatkossa? Eli mitä linjoja pitää jatkossa käyttää, jotta pääsee esim. Soukasta Karamalmille (linja 3 nyt)?
    Tai miten pääsee nykyisen linjan 504 reitillä Soukasta Tullinpuomiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soukasta pääsee jatkossa Karamalmille Matinkylän kautta. Matinkylään pääsee Soukasta linjoilla 143, 145 ja 147. Matinkylästä Karamalmiin linja 532, joka liikennöi tiheästi läpi päivän. Matka Tullinpuomiin muuttuu Soukasta kahden vaihdon matkaksi. Vaihtoehtona on mennä Matinkylästä metrolla Otaniemeen, jossa vaihto linjalla 551 tai metrolla Kamppiin, josta vaihto bussiin.

      Poista
    2. Joopa joo, nyt yhdellä bussilla Tullinpuomiin tehty matka vaihtuu kolmella liikennevälineellä tehtäväksi. Todella heikko vaihtoehto. Yleisestikin katsoen yhteydet muualle Helsinkiin kuin Kamppiin tulevat olemaan yhtä surkeutta. Yksityisautoilu lisääntyy!

      Poista
  56. Kuinka monta liityntäpysäköintipaikkaa Matinkylään on suunniteltu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matinkylään on suunniteltu 360 liityntäpysäköintipaikkaa autoille. Lisää tietoa liityntäpysäköinnistä löytyy Länsimetron sivuilta osoitteesta www.lansimetro.fi -> asemat

      Poista
    2. Kokonaista 360 liityntäpysäköintipaikaa, hohhoijaa...
      toihan on varsinainen "vitsi", ottaen huomioon kuinka moni espoolaisista käy työssä tai harrastuksissa muualla kuin omalla pientalo alueella.......
      Oman auton käyttö metron varteen tehdään pakotetuksi näillä linjasuunnitelmilla, koska edes harrastuksiin ei enää pääse yhdellä kulkuvälineellä.
      Autokauppiaat kiittävät !!!!

      Jalkautukaa itse tänne Espooseen ja kokeilkaa näitä suunnitelmianne luonnossa. Voi hiukan suunnitelmat muuttua.

      Poista
    3. Niin ja seuraava HSL:n kommentti ei suinkaan tue tätä esitystä:

      "Metron tarjonta suhteutetaan kysyntään. Tapiolan jälkeen metron kuormitus laskee, jolloin kapasiteetin puolesta ei ole tarvetta ajaa jokaista metroa Matinkylään".

      Tämä tarkoittanee, että elämä pysähtyy Espoossa Tapiolan kohdalla ja muilla kuntalaisilla ei ole enää kuin toissijainen merkitys miten matkansa taittavat.

      Meidän veroprosentti on kuitenkin sama kuin Tapiolassa asuvilla !!!

      Poista
  57. Näitä Matinkylän liityntälinjoja tutkiessa huomasin, että vain joka toinen metro tulee Matinkylään asti. Puolet metroista jättää matkan kesken Tapiolassa. Mikäs idea tässä on? Tämä tarkoittaa sitä, että pahimmillaan Matinkylässä odotellaan vielä metroa kun nykyisellä suoralla bussilinjalla oltaisiin jo Ruoholahdessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Metron tarjonta suhteutetaan kysyntään. Tapiolan jälkeen metron kuormitus laskee, jolloin kapasiteetin puolesta ei ole tarvetta ajaa jokaista metroa Matinkylään.

      Poista
    2. Kapasiteetin suhteen näin voi ollakin mutta vähintään yhtä tärkeä asia on kokonaismatka-aika, joita tämänkin blokin kommenteista 90% tavalla tai toisella koskee. Metron rakennuskustannuksiin verrattuna liikennöintikustannukset ovat kuitenkin marginaaliset. Ei kuulosta järkevältä, että lähes miljardin maksava metrolinja makaa puolikäytöllä kun samaan aikaan ihmisten suurin huolen aihe on kasvavat matka-ajat, joita liityntäliikenteeseen siirtymisestä seuraa. Kyllä sille kymmenien tuhansien ihmisten ylimääräiselle odotteluajallekin joku hinta pitää laskea. Miettikää nyt vielä toisen kerran, onko tämä todellakin se paikka missä kannattaa säästää. Ei tämä ainakaan metron suosiota lisää.

      Poista
    3. Samaa mieltä edellisen kanssa. Metrolinjasta ja liityntäliikenteestä kannattaisi tehdä mahdollisimman houkutteleva vaihtoehto, jotta nyt autolla liikkuvat siirtyisivät julkisen liikenteen pariin sen tarjotessa aidosti hyvän vaihtoehdon liikkumiselle. Jos ihmisten matka-ajat pitenevät lähestulkoon kautta linjan, on iso riski että tämä jätti-investointi aikaansaa juuri päinvastaista liikettä. Jos nykyiset suunnitelmat toteutuvat, on ainakin omalta osaltani saunalahdessa asuvana metron vaikutus lähinnä siinä, että jos bussikaistat otetaan vapaaseen käyttöön matinkylä-ruoholahti osuudella, lienee ruuhkat hieman pienemmät työmatkaliikenteessä länsiväylän kapasiteetin kasvaessa.

      Vihervasemmistolaiseen ajatuksenjuoksuun tietysti kuuluisi se, että tehdään autoilusta niin hankalaa, että tätä kautta kehno julkinen liikenne tulee vaihtoehdoksi. Laitetaan vaikka länsiväylä pyörätieksi ja kaivetaan syviä kuoppia muille kulkuväylille niin johan on metro tiukassa ihmisiä.

      Poista
    4. Moi,

      metron vastustajana olin alusta lähtien valmistautunut siihen että joukkoliikennepalvelut heikentyvät etelä-espoossa kaikilla jotka eivät asu kävelyetäisyydellä metroasemasta.

      Mutta jos Matinkylää suunnitellaan joukkoliikenteen keskukseksi ja pääasialliseksi vaihtopaikaksi suur-espoonlahden ja matinkylä-olarin alueelle, on täysin vastuuton ja naurettava ajatus liikennöidä vain puolet vuoroista sinne saakka. Kustannussäästö tulee olemaan naurettavan pieni verrattuna asiasta koituvaan vaivaan.

      Jos Matinkylään liikennöiminen on liian kallista, siirretään sitten liityntälinjat päättymään Tapiolaan. Mutta tässä kohtaa säästäminen tuntuu tosiaan todella oudolta tavalta säästää ja hyvältä tavalta hukata merkittävä osa metron potentiaalista.

      Poista
    5. Siis eikö ole TARPEEN ajaa jokaista metroa Matinkylään? Siinä tapauksessa olisi vähintäänkin tarpeellista, että pääsisin Tapiolasta kotiini Latokaskeen, enkä tarkoita, että 2-3 eri bussilla vaan sillä vanhalla kunnon 195:lla. Matinkylästä Latokaskeen siis sentään pääsee, vaikkakin sitä maisemareittiä 160:lla. Siitä tosiaan voisi tehdä lisäksi jonkun A- vuoron, joka kulkisi suoraan länsiväylää Matinkylään, että työmatka-aika ei pidentyisi sentään montaakymmentä minuuttia nykyisestä.

      Poista
  58. Hei,
    Mittailin tässä matka-aikoja Pellavakaskentieltä Latokaskesta Kuunkehrään Olariin. Matka taittuu nykyisin bussilla 195 reittioppaan mukaan 24 minuutissa, josta kävelyn osuus on 0,9km. Kun bussi 195 lakkautetaan, oletan, että joudun kulkemaan ensin bussilla 160 Matinkylän metroasemalle (Isolle Omenalle) ja vaihtaa sieltä bussiin, joka kulkee Olariin. Koska pystyn vain arvaamaan matka-aikoja nykyisten linjojen perusteella, en saanut tarkkoja matka-aikoja kävelyineen, mutta ei tarvitsekaan, kun jo bussilla 160 kestää Matinkylään 28 minuuttia kävelyineen. Täältä vielä vaihdetaan toiseen bussiin, jonne tietysti pitää kävellä jonkinmoinen matka ja jota en pysty arvioimaan tarkkaan tässä laskelmassa. Kesto määränpäähän Olariin 7-9 minuuttia sekä 0,2-0,3 km kävelyineen. Arviolaskujeni mukaan sama matka, joka nyt taittuu 24 minuutissa, kestää uudistusten jälkeen VÄHINTÄÄN 35-37 minuuttia PLUS kävelyaika Matinkylässä pysäkille ja mahdollinen bussin odotteluaika arviolta noin 5-15min! Sama matka siis kestää 11-25min kauemmin entiseen verrattuna! Näitä vaihtoja onkin mukava tehdä paukkupakkasissa ja kaatosateissa. Puhumattakaan siitä, jos haluaisin kulkea lastenvaunujen kanssa. Nykyisinkin bussit tuppaavat olevan hyvin vaunutettuja ja aina on riski, ettei mahdu kyytiin. Nyt riski vaan tuplaantuu. Ei myöskään ole mukavaa talvipakkasilla pukea ja riisua tenavaa bussissa rattaiden vieressä seisten liikkuvassa bussissa, vaihtojen myötä tämäkin homma tuplaantuu!
    Teillä on aina vastaus valmiina, kun kysyy kuinka pääsee jonnekin. Nyt en kysy tätä, vaan kysyn että miksi 195 linja lakkautetaan ja tehdään matkustamisesta vaivalloista ja aikaavievää? Tämä ei suinkaan ole ainut linja, jota ihmiset jäävät kaipaamaan, palauteryöpystä päätellen niitä on useampiakin. Että hyvää matkaa vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Latokaskesta voi myös matkustaa linjalla 542 Finnoontien varteen, josta voi vaihtaa linjalle 531 Olariin. Molemmat kulkevat ruuhka-aikana 10 minuutin välein.

      Poista
  59. Julkinen liikenne Espoosta nyt on muutenkin sen verran hidasta (Helsingissä vieläkin hitaampaa), ettei sitä käytä kuin ne joilla ei muuta vaihtoehtoa ole, joten turha siis yrittääkään uusista asiakkaista kilpailla paremmilla linjoilla, vaan körötellään vaan ihan rauhassa pitkin-poikin noita Nöykkiön ja Kivenlahden pihateitä.

    Jos autoille vaihtoehtoa haluttaisiin, niin silloin pitäisi olla työssäkävijöille enempi pikayhteyksiä takaespoostakin metroasemille/Helsinkiin.

    Lisäksi, kun Länsiväylälle ja Helsinkiin uutta tilaa syntyy, niin voisi kehittää uusiakin nopeita poikkilinjoja Espoosta myös Kamppia pidemmälle, minne ei metro yllä. Esim. Kumpulaan ja Viikkiin, jolloin jollakulla saattaisi jopa nopeutua matka.

    Edestakaisen linjan sijaan voisi tehdä päässä silmukan, jolloin palvelee molempiin suuntiin, esim.. 161+124 = Länsiväylä-Saunalahti-Tillinmäki-Nöykkiönkatu-Länsiväylä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Metro tarjoaa hyvät yhteydet, kun matkustaa Kumpulan ja Viikin suunnalle. Sörnäisissä voi vaihtaa metrosta joko raitiovaunuun tai busseihin.

      Poista
  60. Mihin 110 on hävinnyt tästä suunnitelmasta .Onko kilolaiset taas unohdettu.Miten Kilosta pääsee Matinkylään?
    Täytyy varmaan hankkia se oma auto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linja 110 on tässä luonnoksessa korvattu linjalla 114

      Poista
  61. Ongelma Espoossa ennakoitu hyvissä ajoin........

    Autolaina otettu ja linjojen muuttuessa pihassamme on neljä autoa (joista kolme n. 10 v vanhaa), kaikille perheenjäsenille oma kätevä kulkupeli työssä ja opiskeluissa käyntiin Espoon sisällä ja Helsingin keskustan laitamilla.

    Nuorimmaiselle ostamme seutubussilipun sijaan mopon tai mopoauton, kun sen aika tulee. Toki käytetyn sellaisen saa hänkin.

    Näin tulee käymään varmaan monelle muullekin perheelle, mikäli mielivät käydä työssä ja /tai harrastuksissa Espoon sisällä tai Helsingin laitamilla, muuallakin kuin Kampissa, parkkimaksu 1. vyöhykkeellä. Ja tämä ei ole lopulta edes kallista, jos tietää miten menetellä.

    Pelkkä liikennevakuutus vanhaan/pieneen/halpaan autoon ei maksa edes seutumatkalipun vuosimaksun vertaa ja tämän ikäiseen autoon kaskon ottaminen ei kannata. Muutama kolhu auton kyljessä sinne tai tänne ei elämäämme haittaa, kunhan aikaa jää perheelle ja itselle.

    Matkatyötä tekevälle kilometrikorvauksilla maksaa osamaksut kuukaudessa kätevästi, vaikka sitten saisi matkakorvaukset vain lyhyistä matkoista kaupungin sisällä.

    Nyt matkat työhön ja harrastuksiin taittuvat yhdellä kulkuneuvolla, joka säästää aikaa ja jokainen tietää, että aika on rahaa, mukavuudesta ja turvallisuudesta tinkimättä.

    Suosittelen lämpimästi vaihtoehtona :)

    VastaaPoista
  62. Voisiko 165 ja 165A koukkaista Lasilaakson kautta ennen Kauklahteen menoa? Helpottaisi koululaisia, työmatkalaisia ja Kivenlahteen kulkevia Lasilaaksolaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasilaaksosta vaihto linjalla 165/A Kauklahdessa. Lasilaaksosta voi myös kävelle Kurttilantien risteykseen, josta linja 165/165A kulkee

      Poista
  63. Metro+bussi-yhdistelmä koetaan ainakin meidän perheen lasten/nuorten keskuudessa pelottavaksi yhdistelmäksi sekä välttämättömän vaihdon että ei-niin-turvalliseksi koettujen metroasemien johdosta. Lisää siis meidän perheen kyydityksiä ja yksityisautoilua SUURESTI, jollei suoralla bussilla pääse tai jos matka-aika pelkällä bussilla triplaantuu nykyisestä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palautetta voi jättää erillisen kommentointilomakkeen kautta. Palautteessa kannattaa perustella tarkasti, millä yhteysvälillä bussin matka-aika triplaantuu

      Poista
  64. Westendissä siis enää tarjolla yksi bussilinja, näinkö sitä houkutellaan vaihtamaan Audit ja Bemarit julkiseen liikenteeseen? Toivon vastausta kysymykseeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Westendistä yksi bussilinja 111, jolla ruuhkassa 10 minuutin vuoroväli. Päivä- ja iltaliikenteessä liikennöidään 15 minuutin vuorovälillä.

      Poista
  65. Aivan samaa mieltä yllä kirjoittaneiden kanssa, en ymmärrä miksi puolet metroista stoppaavat Tapiolaan ja vain puolet jatkaa Matinkylään? Tuo ei ole enää mitään säästöä vaan pelkkää ihmisten kulkemisen hankaloittamista! Espoo ei todellakaan pääty Tapiolaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan pääty Tapiolaan vaan Etelä-Espoosta noin 90% on Tapiolan länsipuolella ja näin harvennetun metroliikenteen varassa. Käsittämätöntä, että tällaista edes kehdataan ehdottaa suorien bussilinjojen korvaajaksi suurimmalle osalle etelä-espoolaisia.

      Poista
  66. Skriver på finska trots att frågan gäller de 1500 eleverna i Mattlidens skolcentrum + deras familjer + skolpersonalen. Luonnoksessa on siis täysin unohdettu Mattlidenin koulukeskuksen tarpeet. Koululta on poistettu lähipysäkki (Mattliden E3131/3130), joka on mahdollistanut paitsi suoran koulumatkan lapsille myös lasten ja aikuisten koulu+työmatkan joustavan yhdistelyn. Länsiväylän pohjoispuolelta tulevien lasten koulumatkaa ei ole huomioitu lainkaan. Ei ole realistista ajatella, että 1-2 luokkalainen ensin matkustaisi Matinkylän M-terminaaliin, siellä vaihtaisi toiseen bussiin (tai kävelisi 900 m metsän läpi) päästäkseen kouluun, joka on 5-10 min ajomatkan päässä. Käytännössä suunniteltu järjestely johtaa suurempiin liikenneruuhkiin koululla ja sen lähistöllä, kun yhä useampi vanhempi vie lastaan autolla kouluun. Tämä ei kannusta lapsia käyttämään julkista liikennettä. Myös lasten itsenäinen harrastuksiin kulkeminen hankaloituu, kun poikkiliikenne on käytännössä koulun luota poistettu. Toivon siis, että suunnitelmia arvioitaisiin uudelleen huomioiden Espoon suurimpiin kuuluvan koulukeskuksen tarpeet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matinkylästä on hyvät yhteydet eri puolille Espoota. Kävelymatka Matinkylästä Mattlideniin on kohtuullinen. Linjoilla 111 ja 112 voi matkustaa lähemmäksi koulua.

      Poista
  67. Kuinkahan monella eri julkisella olisi tarkoitus matkustaa Latokaskesta päästäkseen 550:n kyytiin, kun Westendinasemallekaan ei enää pääse? Miten on mahdollista että tämä asema on unohdettu kokonaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Westendinaseman merkitys poistuu kun seutulinjat Kamppiin lakkaavat. Latokaskesta pääsee linjan 550 kyytiin vaihtamalla Matinkylässä metroon ja matkustamalla Tapiolaan tai Otaniemeen metrolla.

      Poista
  68. Edellä on esitetty huomautuksia 160 linjasta. Yhdyn kritiikkiin, joka koskee matkan hidastumista Helsinkiin tai Helsingistä esim. Nöykkiön/Latokasken osalta. Hidastuminenhan koskee itse asiassa kaikkia matkoja Matinkylästä itään (ja luonnollisestikin myös toiseen suuntaan). Suomenojan ja Espoonlahden liittymien välin osalta olisi järkevää ainakin tahdistaa niin, että osa vuoroista kulkisi länsiväylällä. Edellä esitetty HSL:m vastaus 160 linjan tarpeisiin palvella Martinsillantien varren asukkaita on vähintäänkin harhaanjohtava. Nimittäin suuri osa asukkaista asuu joko Suomenojan liikenneympyrän välittämässän läheisyydessä, jossa esim. 161 kulkisi, tai Espoonlahden liittymän lähistöllä.

    VastaaPoista
  69. Olen myös käyttänyt julkisia työmatkallani Latokaskesta Hakaniemeen, nykyään matka-aika on kohtuullinen, mutta olen laskeskellut, että tämän hetken linjasuunnitelmat pidentävät matka-aikaani kohtuuttoman paljon. Taidanpa siirtyä yksityisautoilijaksi!

    VastaaPoista